torsdag 25 december 2025

Fransk chokladkaka

 En riktigt lyxig och smetig chokladkaka. Servera med vispad grädde. Vill man lyxa till det extra mycket servera hallonsås till också!

Ugnstemperatur 175 grader

175 g smör
175 g mörk blockchoklad, minst 60% kakaohalt
2 dl strösocker
3 äggulor
125 g hasselnötter, finhackade
1 dl vetemjöl
3 tsk kaffepulver
3 äggvitor 

Smält smöret sakta i en stor kastrull. Tag bort kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i det varma smöret. Tillsätt sockret och äggulorna och rör kraftigt med träsked eller trägaffel. 
Blanda de finhackade nötterna med mjöl och kaffepulver och rör ner det i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner äggskummet i smeten.
Lägg bakplåtspapper i botten i formen med löstagbara kanter.
Häll smeten i den smorda smorda formen.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 21 minuter. Den skall vara kladdig i mitten. Låt den kallna i formen.
Servera med en klick grädde och gärna lite hallonsås eller hallon till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar