Fläder/citronsirap är perfekt att smaksätta gin/tonic med eller drinkar. Man kan ringla den på pannkakor eller använda den som smaksättning på desserter.
6 dl vatten
9 dl socker
1 vaniljstång
1 1/2 pressad citron
Det gula på citronerna
15 st fläderblommor utan skaft
Koka ihop vatten, socker, vaniljstång och pressad citron i 20 minuter. Rör om, då och då.
Tillsätt det gula på citronerna (zesten) och blommorna utan skaft.
Låt koka ihop ca 5 minuter. Ta av från värmen och låt stå och dra 1 dygn.
Sila av i finmaskig sil. Känns sirapen för tunn. Koka upp den tills den känns lagom tjock.
Häll upp på småflaskor och ställ kallt.
För längre hållbarhet:
Man kan lägga i 1/2 tsk Atamon (flytande konserveringsmedel) för länge hållbarhet i den kalla sirapen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar