fredag 1 mars 2024

Ansjovis och ostflarn

 En lite salt och god förrätt eller som tilltugg till ett glas mousserande vin. Det funkar att byta ut ansjovisfilé mot sardeller. Men tänk på att sardeller har mer sälta.

Om man skär en tunn linje runt kanten på smörplattan, ca 2 cm från kanten innan man lägger på fyllningen, så lyfter sig kanten fint och fyllningen rinner inte ut.



Ugnstemperatur 200 grader
För 4 person(er)

4 st smördegsplattor, fyrkanter
10 cm purjolök
1 liten gul lök
1 liten röd lök
2 msk smör 
4 st ansjovisfilé
svartpeppar från kvarnen
1,5 dl lagrad prästost eller västerbottenost, riven
½ dl majonnäs
1 ägg

Lägg ut plattorna på ett bakplåtspapper till fyrkanter och skär en tunn linje som en ram runt plattan ca 2 cm från kanten.
Hacka all lök och stek den långsamt mjuk i smöret. Hacka ansjovisen.
Blanda ner ansjovisfiléhacket och peppra ordentligt. Ställ åt sidan.
Blanda riven ost med majonnäs och bred ut den på smördegsplattan innanför kanten.
Fördela lökblandningen ovanpå osten.
Pensla med vispat ägg på kanten, för fin färg.
Grädda ca 10-12 minuter i 200 grader eller tills fin färg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar