tisdag 7 april 2015

Veteflätor

Detta är ett jättebra recept på veteflätor. Det blir 6 st långa flätor. Om man inte har en stor assistent så halvera receptet.
Ljuvligt när doften sprider sig i köket.



Ugnstemperatur 200 grader
Jäsning 1 timme + 30 minuter

250 gr smält smör
1 l mjölk
2 pkt jäst, 100 gr
5 dl socker eller 3,5 dl socker + 1,5 dl ljus sirap
1 ägg
1 tsk salt
2  msk malen kardemumma
1 pkt vetemjöl, 2 kg
.
Ett vispat ägg att pensla med.

Smält smöret och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt.
Fördela jästen i bunken och häll på mjölkblandningen.
Låt jästen lösa upp sig.
Lägg i socker, salt, ägget, kardemumma och mjölet.
Kör i matberedare i ca 10 - 12 minuter tills degen ser fin ut och släpper på kanterna.
Låt jäsa till dubbel storlek (1 timma) under bakduk.

Dela degen i 6 delar och varje del i 3 delar.
Baka ut till 6 flätor, precis som man flätar hår.
Jäs ytterligare 30 minuter under bakduk.
Pensla med vispat ägg.
Strö på flagad mandel eller pärlsocker.
Baka i 200 grader i 20 minuter.
Låt kallna under bakduk.



2 kommentarer:

  1. Är det bara ren deg rakt igenom?
    Mvh

    SvaraRadera
  2. Ja, det räcker med smaken av kardemumman.

    SvaraRadera