När man skall göra denna rätt måste man tänka på tiden som det tar att göra de olika momenten.
Det är lagom att steka potatisen när lammracksen ställs in i ugnen.
Tänk på att använda en mjuk och lätt balsamvinäger till såsen eller strunta i balsamsåsen och servera vitlökssmör till i stället.
För två personer.
Lammracks:
Börja med att skära skåror i den feta sidan på lammracksen.
Detta för att smaken skall tränga in i köttet.
Marinera racksen i en marinad, se nedan.
Låt dem ligga i marinaden minst 1 timme.
Marinad:
1 citron, pressad
2 msk rosmarin
2 - 3 st vitlöksklyftor, pressade
2 tsk salt
½ dl olivolja
Tillagning:
Sätt ugnen på 150 grader.
Torka av dem och stek dem i stekpanna på varje sida för fin färg.
Lägg dem i en ugnfast form och stick en stektermometer.
Ställ in dem på mittersta falsen i ugnen. De är färdiga vid 58 grader (rosa).
Råstekt potatis:
6 - 8 st potatisar
2 msk smör
2 msk olivolja eller annan matolja
2 vitlöksklyftor, pressad eller vitlökspulver
salt och peppar
Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
Smält smöret och tillsätt oljan i en stekpanna.
Lägg ner potatisskivorna och den pressade vitlöken och stek dem ca 20 minuter, hur lång tid beror på potatissort.
Känn med sticka att de är färdiga.
Balsamsås:
1 dl rödvin
½ dl balsamvinäger
1 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk honung
1 msk apelsinjuice eller apelsinsaft (färsk)
1 st lagerblad
ev. maizenaredning
Koka upp allt och låt det reducera till hälften.
Om den är för tunn, red av med maizenaredning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar