Nu när det är ett riktigt Karljohan år här i Eksjö, så kan man verkligen frossa i dessa goda svampar. Panerad Karljohan är jättegott, ett bra alternativ istället för potatis till grillat kött.
Man doppar skivorna först i mjöl (kryddat med salt och peppar) sedan i vispat ägg och slutligen i ströbröd. Och steker den gyllenbruna i smör i pannan.Blogg om några av livets höjdpunkter – mat och bakning! Låt dig frestas, laga och njut!
söndag 21 september 2025
Smördegsinbakad brie med björnbärsylt.
En lättgjord dessert. Så himla gott med den smälta brieosten i en välgräddad smördegsbakelse, toppad med björnbärssylt och valnötter.
tisdag 16 september 2025
Schweizerpaj
Denna paj är en favorit hos oss. Brukar passa på att göra den när det är bra pris på rökt skinka eller rökt bog. Pajdegen blir härligt spröd, tack vare ättiksspriten. Man kan göra den i förväg och bara pensla med ägg innan man gräddar den. Servera med en god sallad.
Pajdeg:
4 dl mjöl
200 gr smör, i kuber
½ krm salt
½ tsk ättikssprit
5 msk kallt vatten
Blanda ihop degen i en matberedare. Täck med plastfolie.
Låt ligga kallt ca 2 timmar.
Fyllning:
300 gr. rökt skinka eller rökt bog i tunna skivor
400 gr. skivor av lagrad Emmentaler, grevė eller herrgårdsost
1 ägg att pensla med
Dela degen i två delar. Kavla ut och lägg den ena som botten i en smord pajform.
Lägg på skinka, ost och lök, skinka ost och lök i omgångar tills allt är slut.
Kavla ut den andra deghalvan och lägg den som ett lock över fyllningen. Om man vill kan man ta lite av degen och garnera med på locket på pajen.
Grädda i 225 grader ca 30-35 minuter eller tills fin färg.
torsdag 28 augusti 2025
Spansk kyckling med chorizo och grönsaker
Idag fick det bli en rätt som har inspiration från Spanien, där jag varit mycket. Härligt kryddigt och med dofter av rosmarin, chili och timjan. Till detta serveras klyftpotatis och en medelhavsinspirerad yoghurtsås.
Ugnstemperatur 200 grader
4 person(er)
1 kyckling, färsk
225 gr chorizo
3 stora tomater
2 st röda paprikor
2 st rödlökar
6 st vitlöksklyftor
rosmarin, gärna färsk
1 tsk timjan eller färsk timjan
chilisalt
svartpeppar
Börja med att dela kycklingen i bitar.
Skär chorizon i 5 cm bitar.
Dela tomaterna i halvor.
Skär rödlöken i klyftor.
Skär paprikan i lite större bitar.
Skala vitlöken.
Olja en ugnsfast form. Lägg ner tomater, rödlök, vitlök och paprikan.
Krydda kycklingen med rosmarin och timjan och salta och peppra den..
Lägg kycklingen ovanför grönsakerna. Ställ i mitten av ugnen i 200 grader ca 60 minuter.
Vänd kycklingen efter ca 30 minuter. Servera med klyftpotatis, yoghurtsås och med ett gott bröd.
Yoghurtsås:
3 dl yoghurt, turkisk eller grekisk
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 msk tomatpuré
2 msk finhackade soltorkade tomater
tabasco, några droppar
½ krm timjan
salt och peppar
Blanda ihop allt. Låt stå kallt för att dra åt sig smakerna.
onsdag 27 augusti 2025
Kycklinglårfilé med gorgonzola och mascarponeostsås.
En otroligt lätt rätt att laga. Det passar också utmärkt att ta rökt sidfläsk, istället för kyckling. Smakar ljuvlig gott ihop med lite pasta och ett gott glas rött vin.
tisdag 26 augusti 2025
Karljohanssås till pasta
600 g karljohanssvamp, stensopp
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl crème fraiche
1 dl grädde
5 stänk worchestersås
1 tsk soja, kinesisk
½ tsk timjan
1 svampbuljongtärning
salt och peppar (både krossad svart och malen vitpeppar)
smör
Ta bort alla angripna delar på svampen och borsta av den ordentligt.
Skiva svampen i fina bitar och lägg ner den i en gryta utan smör.
Koka bort väskan i svampen på medelvärme (det tar en stund).
Hacka löken fint under tiden och lägg ner den i grytan när väskan i svampen kokat bort.
Salta och lägg i smör. Fräs tills allt fått fin färg.
Tillsätt grädde, crème fraiche, worchestersås, soja, timjan och buljongtärningen.
Smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop ca 5 minuter.
Känns den för tjock, red av med lite vatten.
Perfekt att servera till pasta eller som sås till kött.
tisdag 19 augusti 2025
Camembert eller Brie i ugn
Just nu mognar björnbären i trädgården. En lätt rätt att laga till är ugnsbakad camembert eller brie. Perfekt att förbereda och bara ställa in i ugnen när det passar. Jag använder en rapsolja med smak av chili och apelsin till att ringla över camemberten, för rapsolja har snällare smak än olivolja. Har man inte smaksatt rapsolja, så strö över lite chiliflingor och pressa lite apelsin i rapsoljan.
lördag 9 augusti 2025
Paella i Muurikka eller paellapanna
Det är roligt att laga paella i Muurikka eller i en stekhäll utomhus. Både lätt och snabbt. Och det blir otroligt gott. Man behöver bara förbereda sig noga innan.
För 4 personer
fredag 8 augusti 2025
Het tonfiskröra i salladsblad
Ett mysig start på en middag eller som en liten kvällsrätt.
söndag 3 augusti 2025
Vinbärskaka med maräng
En härlig kaka som räcker till många. Perfekt att baka nu när man har massvis med vinbär i trädgården.
Ugnstemperatur 200 grader
Botten:
75 gr smör, rumsvarmt
3 dl socker
5 äggulor
6 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 ½ dl mjölk
3 msk vatten
Rör socker och smör, vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Rör i mjölken, vattnet och de torra ingredienserna i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten i en stor djup ungform. Grädda i långpanna i 200 grader i 10-12 minuter, långt nere i ugnen.
Vinbärsmarängen:
5 äggvitor
5 dl socker
1 ½ msk vaniljsocker
5 dl repade röda vinbär
Höj temperaturen till 250 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum (man skall kunna vända skålen upp och ner). Vispa i socker, vaniljsocker och blanda slutligen försiktigt i bären med en slickepott.
Bred marängsmeten över den gräddade kakan. Dra med en gaffel till fint vågigt mönster. Grädda ytterligare 8 - 10 minuter i mitten av ugnen eller tills fin gyllene färg.
Låt kakan kallna och skär sedan i lagom bitar.
lördag 2 augusti 2025
Lax med zucchini, feta och soltorkade tomater.
För 4 personer
1 kg zucchini
3 vitlöksklyftor, pressade
10 st soltorkade tomater i olja, i mindre bitar
200 - 300 g feta
600 g färsk laxfilé
basilika
svartpeppar
salt
nyriven parmesan
citronklyftor
persilja eller basilikablad
Börja med att dela zucchinin på längden och hyvla den sedan i långa strimlor med hjälp av en osthyvel (de skall bli som bandspagetti).
Skär laxen i kuber (ca 3 x 3 cm)
Ta lite av oljan till tomaterna samt basilika och blanda försiktigt ner laxkuberna.
Låt stå och marinera.
Börja med att steka zucchinin och pressa i vitlöken. gärna i en wokpanna. Salta och peppra och stek dem under lätt omrörning ca 5-6 minuter eller tills den mesta vattnet försvunnit.
Under tiden steker man snabbt laxkuberna i tomatoljan i en annan panna. Salta och peppra.
Blanda försiktigt ner de nystekta laxkuberna, hackade soltorkade tomater i zucchinipannan och fördela fetan över.
Garnera med färska tomater, persilja eller basilikablad.
Servera direkt med lite gott bröd, citronklyftor och nyriven parmesan.
torsdag 24 juli 2025
Fylld ravioli med salviasmör
Ravioli
300 g durumvetemjöl eller Tipo 00
3 ägg
1 msk olivolja
1 tsk salt
Lägg mjölet i en hög, gör ett hål i mitten och knäck i äggen, häll i oljan och salta.
Knåda ihop allt för hand till en smidig deg. Det tar ca 15 minuter.
Lägg degen i plastfolie och låt vila 30 minuter.
Ta hälften av degen och kavla ut den på ett lätt mjölat bakbord. Vänd den flera gånger och kavla så att du vet att den går att lossa från bakbordet. Fortsätt kavla så att den blir lövtunn.
Klicka ut fyllning med minst 4 cm mellanrum på halva ytan av den utkavlade degen. Pensla med vatten mellan fyllningen och vik över den andra halvan av degen. Tryck till mellan fyllningarna.
Sporra ut de fyllda kuddarna och sära försiktigt på dem. Tryck lite lätt runt kanterna så att degen fäster.
Gör likadant med resten av degen.
Koka ca 3 minuter i rikligt lättsaltat vatten.
Pestofyllning
2 msk pesto, hemgjord eller köpt
2 msk ricotta
2 msk parmesan, riven
2 msk mozzarella, riven
Blanda pesto med ricotta, parmesan och mozzarella.
Salviasmör
Smält smöret och stek salviabladen i smöret, tills de blir krispiga.
Servering
Servera genom att hälla salviasmöret över raviolin och servera rikligt med riven parmesan till.
torsdag 10 juli 2025
Fläder och citronsirap
Fläder/citronsirap är perfekt att smaksätta gin/tonic med eller drinkar. Man kan ringla den på pannkakor eller använda den som smaksättning på desserter.
onsdag 9 juli 2025
Blueberry Frozen daiquiri
En riktigt god drink att sippa på när det är varmt och skönt.
tisdag 24 juni 2025
Kycklingfilé Saltimbocca
Denna rätt blir jättegod, eftersom man använder både serranoskinka, chorizo och lomo (salt fläskkarré) på kycklingen. Kombinationen av de olika smakerna gör att det blir smakrikt och väldigt gott. Men det går utmärkt att bara använda serranoskinka eller dylikt. Perfekt att tillaga nu när man har färsk salvia i trädgården. På den första bilden har jag lagat med fyra kycklingfiléer och med extra stark chorizo och serranoskinka. Kan serveras både som ensamrätt eller som en rätt på en buffé.
2 st stora färska kycklingbröst
12 st skivor av valfri serranoskinka, tunn chorizo eller lomo
12 st stora salviablad
smör, att steka med
1 st citron 2 dl vitt vinsalt och peppar
Skär kycklingbrösten längs med till tunna bitar. Lägg varje bit mellan två st plastfolie och platta till dem tunt med en kavel. Ta bort dem från plastfolien. Pressa lite citron på kycklingskivorna. Krydda bitarna med lite salt och peppar och lägg på ett salviablad. Lägg på en skiva skinka, chorizo eller lomo. Fäst ihop med en tandpetare eller steknål. Börja med att steka bitarna med skinkan/chorizon nedåt ca 1-2 minuter i smör. Salta och peppra. Vänd dem och stek dem färdigt. Pressa över lite mer citron och lite vitt vin. Låt dem bräsera lite i vinet. Ta upp och lägg dem på ett fat och häll skyn över dem. De kan serveras både varma eller kalla och gärna tillsammans med ett gott bröd att doppa i den goda stekskyn.

Västerbottenostpaj med sting
En härlig paj med västerbottenost och med lite sting! Penslar man pajskalet med lite vispad äggvita när man förgräddar den blir pajskalet frasigt och gott.
200 grader
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gr smör
3 msk kallt viatten
½ tsk salt
lite uppvispad äggvita från äggen till fyllningen
Arbeta snabbt ihop allt i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform (30 cm) så den täcker botten och kanten. Nagga noga och ställ kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader, pensla skalet med uppvispad äggvita och
förgrädda pajskalet ca 10-12 minuter.
Lägg i osten i pajformen
Häll över äggsmeten.
Grädda på andra falsen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg.
Ca 30-35 min i 200 grader.
fredag 30 maj 2025
Lammstek, marinerad med örter, sardeller och vitlök
Vilken otrolig unamismak sardeller ger när man marinerar en lammstek. Sardeller tillsammans med lite goda örter och vitlök blir otroligt gott. Här bjuder jag på den bästa marinaden till lammstek. Ni bestämmer själva om ni grilla eller ugnssteka steken.
onsdag 7 maj 2025
Pesto med ramslök
Vi odlar ramslök i trädgården. En av vårens höjdpunkter är att göra egen pesto med ramslök. Man kan använda valnötter, mandel eller rostade solroskärnor i peston. Tycker inte det blir så gott med pinjenötter och onödigt dyrt.
- 75 g ramslök, färsk utan skaft, ca 3 dl hackad
- 50 g valnötskärnor eller mandel, rostade
- 75 g västerbottenost, riven
- 1.5 dl kallpressad rapsolja
- salt och svartpeppar
Börja med att rosta valnötterna/mandeln i en torr stekpanna. Ta bort från värmen innan de blir brända.
Rensa bort skaften på ramslöken och skölj dem om det behövs.
Hacka ramslöken. Lägg ramslöken i en mixer och lägg i valnötterna.
Tillsätt den rivna osten och 1 dl av oljan. Mixa ihop allt. Fyll på med mer olja om den är för tjock. Smaka av med salt och svartpeppar.
lördag 15 mars 2025
Risotto med Karljohansvamp och bakade körsbärstomater
Så himla gott och kräver bara lite koncentration. Rör i ofta i risotton och det lönar sig verkligen. Så himla gott med bakade tomater till, de passar verkligen perfekt smakmässigt ihop med risotton.
För två personer som huvudrätt
2 dl förvälld Karljohansvamp
2 dl avorioris
2 dl vitt vin
5 dl svampbuljong
2 msk smör
1,5 dl riven parmesanost
1 krm torkad timjan eller lite finhackad färsk timjan
Persilja
Fräs löken och vitlöken i smör tills den blir mjuk. Lägg i svampen och stek så att svampen får fin färg.
Lägg i riset och låt fräsa med en stund, häll på vinet och buljongen.
Låt allt koka sakta tills all väska har sugits in i riset. Rör om ofta och häll på mer buljong om det behövs. Om det känns torrt, när buljongen är slut, tillför lite mer vitt vin. Riset skall ha en mycket liten kärna. Känn efter vad du tycker om.
När riset känns klart, lägger man i den rivna parmesanosten, 2 msk smör, strö över lite timjan och rör runt. Toppa med lite persilja och servera!
Bakade körsbärstomater:
20 st körsbärstomater
Olivolja
Flingsalt
Socker
Timjan
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg tomaterna i en form, ringla olivolja över tomaterna, strö över salt, lite socker och timjan. Baka 15 minuter i 200 grader.