Det är roligt att laga paella i Muurikka eller i en stekhäll utomhus. Både lätt och snabbt. Och det blir otroligt gott. Man behöver bara förbereda sig noga innan.
För 4 personer
Blogg om några av livets höjdpunkter – mat och bakning! Låt dig frestas, laga och njut!
Det är roligt att laga paella i Muurikka eller i en stekhäll utomhus. Både lätt och snabbt. Och det blir otroligt gott. Man behöver bara förbereda sig noga innan.
För 4 personer
Ett mysig start på en middag eller som en liten kvällsrätt.
En härlig kaka som räcker till många. Perfekt att baka nu när man har massvis med vinbär i trädgården.
Ugnstemperatur 200 grader
Botten:
75 gr smör, rumsvarmt
3 dl socker
5 äggulor
6 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 ½ dl mjölk
3 msk vatten
Rör socker och smör, vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Rör i mjölken, vattnet och de torra ingredienserna i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten i en stor djup ungform. Grädda i långpanna i 200 grader i 10-12 minuter, långt nere i ugnen.
Vinbärsmarängen:
5 äggvitor
5 dl socker
1 ½ msk vaniljsocker
5 dl repade röda vinbär
Höj temperaturen till 250 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum (man skall kunna vända skålen upp och ner). Vispa i socker, vaniljsocker och blanda slutligen försiktigt i bären med en slickepott.
Bred marängsmeten över den gräddade kakan. Dra med en gaffel till fint vågigt mönster. Grädda ytterligare 8 - 10 minuter i mitten av ugnen eller tills fin gyllene färg.
Låt kakan kallna och skär sedan i lagom bitar.
För 4 personer
1 kg zucchini
3 vitlöksklyftor, pressade
10 st soltorkade tomater i olja, i mindre bitar
200 - 300 g feta
600 g färsk laxfilé
basilika
svartpeppar
salt
nyriven parmesan
citronklyftor
persilja eller basilikablad
Börja med att dela zucchinin på längden och hyvla den sedan i långa strimlor med hjälp av en osthyvel (de skall bli som bandspagetti).
Skär laxen i kuber (ca 3 x 3 cm)
Ta lite av oljan till tomaterna samt basilika och blanda försiktigt ner laxkuberna.
Låt stå och marinera.
Börja med att steka zucchinin och pressa i vitlöken. gärna i en wokpanna. Salta och peppra och stek dem under lätt omrörning ca 5-6 minuter eller tills den mesta vattnet försvunnit.
Under tiden steker man snabbt laxkuberna i tomatoljan i en annan panna. Salta och peppra.
Blanda försiktigt ner de nystekta laxkuberna, hackade soltorkade tomater i zucchinipannan och fördela fetan över.
Garnera med färska tomater, persilja eller basilikablad.
Servera direkt med lite gott bröd, citronklyftor och nyriven parmesan.
Ravioli
300 g durumvetemjöl eller Tipo 00
3 ägg
1 msk olivolja
1 tsk salt
Lägg mjölet i en hög, gör ett hål i mitten och knäck i äggen, häll i oljan och salta.
Knåda ihop allt för hand till en smidig deg. Det tar ca 15 minuter.
Lägg degen i plastfolie och låt vila 30 minuter.
Ta hälften av degen och kavla ut den på ett lätt mjölat bakbord. Vänd den flera gånger och kavla så att du vet att den går att lossa från bakbordet. Fortsätt kavla så att den blir lövtunn.
Klicka ut fyllning med minst 4 cm mellanrum på halva ytan av den utkavlade degen. Pensla med vatten mellan fyllningen och vik över den andra halvan av degen. Tryck till mellan fyllningarna.
Sporra ut de fyllda kuddarna och sära försiktigt på dem. Tryck lite lätt runt kanterna så att degen fäster.
Gör likadant med resten av degen.
Koka ca 3 minuter i rikligt lättsaltat vatten.
Pestofyllning
2 msk pesto, hemgjord eller köpt
2 msk ricotta
2 msk parmesan, riven
2 msk mozzarella, riven
Blanda pesto med ricotta, parmesan och mozzarella.
Salviasmör
Smält smöret och stek salviabladen i smöret, tills de blir krispiga.
Servering
Servera genom att hälla salviasmöret över raviolin och servera rikligt med riven parmesan till.
Fläder/citronsirap är perfekt att smaksätta gin/tonic med eller drinkar. Man kan ringla den på pannkakor eller använda den som smaksättning på desserter.
En riktigt god drink att sippa på när det är varmt och skönt.