Vilken otrolig unamismak sardeller ger när man marinerar en lammstek. Sardeller tillsammans med lite goda örter och vitlök blir otroligt gott. Här bjuder jag på den bästa marinaden till lammstek. Ni bestämmer själva om ni grilla eller ugnssteka steken.
Lolos Matblogg
Blogg om några av livets höjdpunkter – mat och bakning! Låt dig frestas, laga och njut!
fredag 30 maj 2025
Lammstek, marinerad med örter, sardeller och vitlök
onsdag 7 maj 2025
Pesto med ramslök
Vi odlar ramslök i trädgården. En av vårens höjdpunkter är att göra egen pesto med ramslök. Man kan använda valnötter, mandel eller rostade solroskärnor i peston. Tycker inte det blir så gott med pinjenötter och onödigt dyrt.
- 75 g ramslök, färsk utan skaft, ca 3 dl hackad
- 50 g valnötskärnor eller mandel, rostade
- 75 g västerbottenost, riven
- 1.5 dl kallpressad rapsolja
- salt och svartpeppar
Börja med att rosta valnötterna/mandeln i en torr stekpanna. Ta bort från värmen innan de blir brända.
Rensa bort skaften på ramslöken och skölj dem om det behövs.
Hacka ramslöken. Lägg ramslöken i en mixer och lägg i valnötterna.
Tillsätt den rivna osten och 1 dl av oljan. Mixa ihop allt. Fyll på med mer olja om den är för tjock. Smaka av med salt och svartpeppar.
lördag 15 mars 2025
Risotto med Karljohansvamp och bakade körsbärstomater
Så himla gott och kräver bara lite koncentration. Rör i ofta i risotton och det lönar sig verkligen. Så himla gott med bakade tomater till, de passar verkligen perfekt smakmässigt ihop med risotton.
För två personer som huvudrätt
2 dl förvälld Karljohansvamp
2 dl avorioris
2 dl vitt vin
5 dl svampbuljong
2 msk smör
1,5 dl riven parmesanost
1 krm torkad timjan eller lite finhackad färsk timjan
Persilja
Fräs löken och vitlöken i smör tills den blir mjuk. Lägg i svampen och stek så att svampen får fin färg.
Lägg i riset och låt fräsa med en stund, häll på vinet och buljongen.
Låt allt koka sakta tills all väska har sugits in i riset. Rör om ofta och häll på mer buljong om det behövs. Om det känns torrt, när buljongen är slut, tillför lite mer vitt vin. Riset skall ha en mycket liten kärna. Känn efter vad du tycker om.
När riset känns klart, lägger man i den rivna parmesanosten, 2 msk smör, strö över lite timjan och rör runt. Toppa med lite persilja och servera!
Bakade körsbärstomater:
20 st körsbärstomater
Olivolja
Flingsalt
Socker
Timjan
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg tomaterna i en form, ringla olivolja över tomaterna, strö över salt, lite socker och timjan. Baka 15 minuter i 200 grader.
måndag 30 december 2024
Ägg och ansjovisentré
Detta är en klassiker i vår familj. Både enkelt att laga och jättegott. Om man inte gillar ansjovis, kan man ta strimlad rökt skinka i stället.
½ dl grädde
riven ost
RÖR EJ.
Häll 1 msk grädde i varje form och strö lite riven ost över.
RÖR EJ.
Gratinera i 6-7 minuter högt uppe i ugnen tills den stelnat och fått fin färg.
Serveras rykande varm.
söndag 15 december 2024
Fläsklägg med rotmos i Crockpot
Denna rätt passar utmärkt att göra i en crockpot. Perfekt att lägga i allt i Crock-poten och sedan sköter maten sig själv. När man kommer tillbaks efter en dag i skogen är allt klart och det är bara att göra moset och skära upp fläskläggen. Och njuta av maten!
onsdag 4 december 2024
Kalkon, helstekt i stekpåse
Kalkon, ca 4-6 kg
Pensla kalkonen med pressad citron och mycket smör, salta och peppra ordentligt.
Krydda med torkad timjan och/eller med provensalska kryddor.
Lägg ner kalkonen i stekpåsen på resten av fyllningen. Häll i 3 dl vatten. Finns hals och lever med i kalkonen, kan man med fördel lägga dem i stekpåsen för smakens skull. Stäng påsen med klammern så väskan inte rinner ut.
Gör ett hål på påsen, (så att luften kommer ut) men se till att väskan inte kan rinna ut.
Ungstemp: 225 grader den första timmen sedan 175 grader
Ugnen ska stå på 225 grader.
Stek först 30 minuter på ena sidan, vänd till andra sidan och stek ytterligare 30 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och lägg kalkonen med bröstet upp. Sätt i en stektermometer. Placera den i mitten av den tjockaste delen, till exempel i låret eller i bröstet. Klar vid 70 grader vid låret.
Ta vara på skyn i stekpåsen för att använda som grund till såsen.
När den är klar kan man lägga kalkonen i grillfolie och bädda ner den i en filt i sängen för att hålla kalkonen varm.
torsdag 31 oktober 2024
Äppelpaj med rårivna äpplen
Äppelpaj med rårivna äpplen som är lätt att baka slinker alltid ner. Man kan ta mandel eller någon annan nöt istället för hasselnötter. På bilden har jag halverat receptet.
4 pers.
Ugnstemperatur 200 grader
500 g syrliga äpplen, ca 6 st äpple
150 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl strösocker
2 dl hasselnötter
1 dl ströbröd
1 tsk vaniljsocker
1 km kardemumma
Rör smör och 1 dl av sockret poröst. Hacka nötterna fint och blanda med ströbrödet och rör ner det i smeten. Blanda ner vaniljsocker och kardemumma. Riv äpplena med skal grovt utan kärnhuset. Fördela hälften av smeten i botten på en ugnsfast form. Lägg på äppelrivet och strö över resten av sockret. Fördela andra hälften av smeten över äppelrivet. Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Servera med vaniljsås eller glass.