tisdag 25 juni 2024

Sega kakan

En lättgjord kaka som man rör ihop för hand. Den får en härlig seghet och en god smak av bittermandeloljan. Om man har en stekpanna av gjutjärn så baka kakan i den. Då blir den ännu godare!




Ugnstemperatur
225 grader.

2 ägg
2 kkp mjöl
2 kkp socker
100 gr smält smör
2 - 3 droppar bittermandelarom
Hackad eller flagnad mandel

Smält smöret i en kastrull och blanda ner resten av ingredienserna försiktigt för hand.. 
Häll smeten i en smord bröad form med avtagbar kant.
Strö hackad mandel över.
Grädda i 225 grader i ca 15- 16 minuter.

1 kkp motsvarar 1,5 dl


lördag 22 juni 2024

Omelett med laxrester

 Idag blev det varmrökt regnbåge till middag. Efteråt steker man skinnet i medelhög värme och skrapar av resterna. Det blir perfekt till omelett. 

Brukar göra likadant med rökt laxskinn. Deta gjorde vi alltid hemma hos mina föräldrar som var fiskhandlare! Det gäller att tillvara på smakerna!


Ett helt skinn från varmrökt regnbåge eller rökt lax
4 ägg
4 msk grädde
Salt och peppar
Ostskivor att lägga på

Stek skinnet med köttsidan nedåt i en stekpanna, skrapa av resterna.
Rör ihop äggen med grädden och häll i stekpannan. Smaka av med salt och peppar.
Rör försiktigt med en stekspade. 

Om man vill kan man lägga på ostskivor och gratinera den i ugnen!


måndag 17 juni 2024

Rabarbersirap

 Denna sirap är perfekt till olika slags drinkar som man vill ha lite mer "sting" i. Vill man ha lite mer färg på sirapen kan man tillsätta några droppar röd karamellfärg.




Rabarbersirap

2 - 3 stjälkar rabarber
3,5 dl vatten
4 dl strösocker
ev. 1/2 tsk atamon, flytande


Skär rabarbern i bitar. Lägg dem i en kastrull med vattnet och sockret. Koka allt i ca 20 minuter på medelvärme. Sila allt i en grovmaskig sil. Ta vara på rabarbern som är kvar och använd till kräm. Blanda ner atamon om man vill förlänga hållbarheten.
Låt sirapen stå kallt i kylen.

Inlagd stekt makrill

 Detta är en rätt som min mamma Wera alltid gjorde när vi hade stekt makrill över. Och makrill är det gott om i havet utanför Göteborg. Gudomligt gott med en knäckemacka till.




4 st makrillfiléer, färska
citron
2 ägg, vispade
½ dl dill, finhackad
2 dl vetemjöl
ströbröd
smör

Börja med att salta och peppra filéerna. Pressa över citron och hackad dill.
Vispa äggen. Vänd först fileen i vetemjöl, sedan i vispat ägg och slutligen i ströbröd.
Stek makrillen i rikligt med smör tills den är genomstekt och har fin färg.
Låt dem kallna.

Lag:
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
½ dl ättikssprit (12%)
10 kryddpepparkorn, krossade
½ dl dill, finhackad
½ rödlök, skivad
½ gullök, skivad

Koka upp lagen (se till att allt löst sig) och tillsätt kryddorna och löken. Låt lagen kallna och lägg sedan i makrillfiléerna. Låt stå minst 5-6 timmar i kylen. Ät och njut!