söndag 3 augusti 2025

Vinbärskaka med maräng

 En härlig kaka som räcker till många. Perfekt att baka nu när man har massvis med vinbär i trädgården. 



Ugnstemperatur 200 grader


Botten:
75 gr smör, rumsvarmt
3 dl socker
5 äggulor
6 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 ½ dl mjölk
3 msk vatten

Rör socker och smör, vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Rör i mjölken, vattnet och de torra ingredienserna i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten i en stor djup ungform. Grädda i långpanna i 200 grader i 10-12 minuter, långt nere i ugnen.

Vinbärsmarängen:
5 äggvitor
5 dl socker
1 ½ msk vaniljsocker
5 dl repade röda vinbär

Höj temperaturen till 250 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum (man skall kunna vända skålen upp och ner).  Vispa i socker, vaniljsocker och blanda slutligen försiktigt i bären med en slickepott.
Bred marängsmeten över den gräddade kakan. Dra med en gaffel till fint vågigt mönster. Grädda ytterligare 8 - 10 minuter i mitten av ugnen eller tills fin gyllene färg.
Låt kakan kallna och skär sedan i lagom bitar.


lördag 2 augusti 2025

Lax med zucchini, feta och soltorkade tomater.

En snabblagad rätt. Vi gör den gärna i stora woken ute, 
Viktigt är att strimla, tärna och skära allt i förväg. Sedan går det snabbt att tillaga och blir en riktigt god festrätt.



För 4 personer


1 kg zucchini

3 vitlöksklyftor, pressade

10 st soltorkade tomater i olja, i mindre bitar

200 - 300 g feta

600 g färsk laxfilé

basilika

svartpeppar

salt

nyriven parmesan

citronklyftor

persilja eller basilikablad


Börja med att dela zucchinin på längden och hyvla den sedan i långa strimlor med hjälp av en osthyvel (de skall bli som bandspagetti).


Skär laxen i kuber (ca 3 x 3 cm)


Ta lite av oljan till tomaterna samt basilika och blanda försiktigt ner laxkuberna.

Låt stå och marinera.


Börja med att steka zucchinin och pressa i vitlöken. gärna i en wokpanna. Salta och peppra och stek dem under lätt omrörning ca 5-6 minuter eller tills den mesta vattnet försvunnit.


Under tiden steker man snabbt laxkuberna i tomatoljan i en annan panna. Salta och peppra.


Blanda försiktigt ner de nystekta laxkuberna, hackade soltorkade tomater i zucchinipannan och fördela fetan över.


Garnera med färska tomater, persilja eller basilikablad.


Servera direkt med lite gott bröd, citronklyftor och nyriven parmesan.