En liten bra rätt till en buffé eller till midsommar.
8 bakelser
400 gr mandelpotatis
2 msk skånsk grov senap
4 msk grädde
½ dl hackad dill
Havssalt och svartpeppar
1 dl créme fraiche eller gräddfil
2 matjesfiléer, i bitar
Gräslök hackad
Dill
Skala, salta och koka potatisen, mosa den med en gaffel och tillsätt senap, grädde och dill.
Krydda med salt och peppar.
Forma potatismassan till bakelser med hjälp av en utstickare eller kakmått.
Lägg på en klick créme fraiche eller gräddfil och några matjesillbitar.
Strö över gräslök och lite dill.
Blogg om några av livets höjdpunkter – mat och bakning! Låt dig frestas, laga och njut!
måndag 25 april 2011
Ägghalvor med löjrom
Vill bara visa mitt fina äggfat som jag köpte i Spanien. Helt perfekt att lägga ägghalvor med löjrom och gräddfil på och med plats i mitten för hackad rödlök.
söndag 24 april 2011
Nubbesill
Denna sill passar utmärkt till en kall nubbe, därav namnet på sillen.
1 dl gräddfil
1 ½ dl majonäs
4 msk Kalles kaviar
1 liten purjolök, finhackad
1 liten rödlök, finhackad
½ dl dill, finhackad
Blanda ihop gräddfil, majonäs och kaviar i en bunke.
Tillsätt purjolök, rödlök och dill.
5 kokta potatisar, i mindre bitar
1 dl matjesill i bitar
Blanda ner potatisen i såsen och tillsätt matjesillen försiktigt.
Garnera med hackad ägg och lite dill.
Servera med en kall nubbe och hårt bröd.
1 dl gräddfil
1 ½ dl majonäs
4 msk Kalles kaviar
1 liten purjolök, finhackad
1 liten rödlök, finhackad
½ dl dill, finhackad
Blanda ihop gräddfil, majonäs och kaviar i en bunke.
Tillsätt purjolök, rödlök och dill.
5 kokta potatisar, i mindre bitar
1 dl matjesill i bitar
Blanda ner potatisen i såsen och tillsätt matjesillen försiktigt.
Garnera med hackad ägg och lite dill.
Servera med en kall nubbe och hårt bröd.
torsdag 7 april 2011
Feta eller fårost inlagd i kryddor och olivolja
Nu när grillsäsongen börjar är det härligt att ha inlagd fårost till salladen. Olivoljan kan man använda till marinader eller i salladen, den piffar upp det mesta.
1 kg feta/fårost i bit
30-40 st rosépepparkorn
4 msk rosmarin
2 msk oregano
8 st vitlöksklyftor
olivolja
Dela fetan/fårosten i långa stavar, krossa kryddorna i en mortel och dela vitlöksklyftorna i bitar.
Lägg i feta/fårost, på med kryddor och vitlök, upprepa tills burken är full.
VIKTIGT! Häll på olivolja så det täcker all feta/fårost.
Låt stå kallt i minst 2-3 veckor för att dra åt sig smakerna.
söndag 3 april 2011
Gratinerade jordärtskockor
Nu kan äntligen grillsäsongen starta.
Vi grillade i helgen och som tillbehör åt vi gratinerade jordärtskockor.
Gratinerade jordärtskockor:
500 gr jordärtskocka
2 dl grädde
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 dl riven parmesan
Börja med att skala jordärtskockorna, koka dem i lättsaltat vatten, tills de är mjuka, ca 20 minuter.
Känn med sticka att dom är färdiga. Skiva dem och lägg dem i en ugnsfast form.
Häll på grädde och blanda ner parmesanen och vitlöken.
200 grader i ca 10-15 minuter eller tills fin färg.
Vi grillade i helgen och som tillbehör åt vi gratinerade jordärtskockor.
Gratinerade jordärtskockor:
500 gr jordärtskocka
2 dl grädde
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 dl riven parmesan
Börja med att skala jordärtskockorna, koka dem i lättsaltat vatten, tills de är mjuka, ca 20 minuter.
Känn med sticka att dom är färdiga. Skiva dem och lägg dem i en ugnsfast form.
Häll på grädde och blanda ner parmesanen och vitlöken.
200 grader i ca 10-15 minuter eller tills fin färg.