måndag 30 december 2024

Ägg och ansjovisentré

 Detta är en klassiker i vår familj. Både enkelt att laga och jättegott. Om man inte gillar ansjovis, kan man ta strimlad rökt skinka i stället.





Ugnstemperatur 250 grader

4 person(er).

 4 ägg
1 burk ansjovisfilé (125 gr) 
½ dl grädde
riven ost

Sätt ugnen på 250 grader.
Smörj 4 st små ugnsfasta formar. Lägg lite ansjovis i botten på varje form, knäck ett ägg i varje form.
RÖR EJ.
Häll 1 msk grädde i varje form och strö lite riven ost över. 
RÖR EJ.
Gratinera i 6-7 minuter högt uppe i ugnen tills den stelnat och fått fin färg.
Serveras rykande varm.


söndag 15 december 2024

Fläsklägg med rotmos i Crockpot

 Denna rätt passar utmärkt att göra i en crockpot. Perfekt att lägga i allt i Crock-poten och sedan sköter maten sig själv. När man kommer tillbaks efter en dag i skogen är allt klart och det är bara att göra moset och skära upp fläskläggen. Och njuta av maten!





1,5 kg rimmad fläsklägg med ben
1 liter vatten + 1 msk salt 
5 kryddpepparkorn 
5 vitpepparkorn 
2 st lagerblad 
Några revor färsk timjan eller 1 tsk torkad
2 gula lökar i bitar eller en bit purjolök
600 gr skalad kålrot i bitar 
2 morötter i bitar 
6 potatisar i bitar 
smör 
salt och peppar 

Skala alla grönsaker och dela dem i bitar. Lägg gärna kryddorna i en kryddbehållare.
Lägg i grönsaker (om man inte vill ha löken med i rotmoset, lägg den överst, för att lätt kunna ta bort den) fläsklägg och kryddor i crock-poten. 
Häll på vattnet med salt så det täcker.
Sätt på låg temperatur (steg 1) ca 8 - 10 timmar eller hög värme (steg 2) ca 6 - 7 timmar.
Sedan tar man upp köttet, häller av spadet (sparar det) och stöter grönsakerna med en potatisstöt. Späder med spadet till mos och tillsätter en klick smör och smakar av med salt och peppar.
Servera gärna med en klick svensk senap



onsdag 4 december 2024

Kalkon, helstekt i stekpåse

  
Kalkon, stekt i stekpåse är lättlagad och kalkonen blir både saftig och jättegod. Fyllningen som är inne i kalkonen, ger en härlig örtig smak på kalkonen.
Eftersom man lagar i en påse, så är det lätt att ta tillvara på skyn för att laga den goda såsen.
Det bästa med kalkon till middag är att den räcker till många och de allra flesta brukar gilla kalkon. 






Kalkon, ca 4-6 kg

Fyllning:
Färska kryddor (Rosmarin, salvia, dragon, timjan, persilja) 
1 st citron, i skivor
2 st äpplen i skivor
2 st gula lökar skivade
15 st Aprikoser, torkade
15 st Katrinplommon, torkade
50 g smör
————————————-
1 st citron, att pressa
50 smör
Svartpeppar 
Rosépeppar 
Timjan, torkad 
Provensalska kryddor 
Salt

Stek de färska kryddorna, skivor från en halv citron, 1 st äpple i skivor, 1 gul lök i skivor, 10 st aprikoser och 10 st katrinplommon i smör så de är varma när man fyller kalkonen. Låt svalna lite. 
Salta och peppra inuti kalkonen. Fyll kalkonen med den varma fyllningen. Sy ihop fyllningshålet med hjälp av nål och stektrådBind upp så att lår och vingar ligger tätt mot kalkonen.

Ta fram en stor stekpåse, som passar vikten/storleken på kalkonen.

Ta resten av citronskivorna, lökskivorna, äpple skivorna, aprikoserna och katrinplommonen och lägg dem i botten av stekpåsen.

Pensla kalkonen med pressad citron och mycket smör, salta och peppra ordentligt. 

Krydda med torkad timjan och/eller med provensalska kryddor.

Lägg ner kalkonen i stekpåsen på resten av fyllningen. Häll i 3 dl vatten. Finns hals och lever med i kalkonen, kan man med fördel lägga dem i stekpåsen för smakens skull. Stäng påsen med klammern så väskan inte rinner ut. 

Gör ett hål på påsen, (så att luften kommer ut) men se till att väskan inte kan rinna ut.

Ungstemp: 225 grader den första timmen sedan 175 grader

Lägg kalkonen på sidan i en form, använd hopskrynklad aluminiumfolie för att stötta om det behövs. 

Ugnen ska stå på 225 grader.

Stek först 30 minuter på ena sidan, vänd till andra sidan och stek ytterligare 30 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och lägg kalkonen med bröstet upp. Sätt i en stektermometer. Placera den i mitten av den tjockaste delen, till exempel i låret eller i bröstet. Klar vid 70 grader vid låret.

Ta vara på skyn i stekpåsen för att använda som grund till såsen. 

 När den är klar kan man lägga kalkonen i grillfolie och bädda ner den i en filt i sängen för att hålla kalkonen varm.

Såsen:
Skyn från kalkonen 
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
3 - 4 msk svart vinbärsgelé 
Soja
Peppar och salt
Maizenamjöl 

Börja med att koka ner skyn tills hälften återstår. Lägg i grädde, creme fraiche och svart vinbärsgelé. Smaka av med soja, peppar och salt. Tillsätt maizena tills såsen är lagom tjock,

Servera med klyftpotatis, kokt broccoli, syltlök, svart vinbärsgelé och med den goda såsen.