lördag 17 augusti 2024

Ansjovispaj

 En smakrik paj med tomater, anjovis, gul lök och ost. Går bra att förbereda och bara värma upp i ugnen.


Pajdeg:
3 dl mjöl
125 gr smör
3 msk kallt vatten
1 krm salt
Vispad äggvita, vispa lite äggvita från fyllningen 

Arbeta snabbt ihop allt i en matberedare. Tryck ut degen i en smord pajform (30 cm) så den täcker botten och kanten. Nagga noga och ställ kallt ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader,
Pensla pajskalet med vispad äggvita. Ta med resten till fyllningen. 

Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
Fläskfilé 
Fyllning:
2-3 dl riven smakrik ost
8 st körsbärstomater, i halvor 
125 gr ansjovisfilé, gärna Grebbestad, 
3 ägg, använd lite vispad äggvita till att pensla pajdegen med
2 dl matgrädde 
0,5 dl créme fraiche eller yoghurt 
1,5 msk ansjovisspad
1 msk tomatpuré 
1 krm salt Hemskt som är jobbig
1 krm krossad svartpeppar

Skiva löken och stek den på medelvärme tills den mjuknar, ca 5 minuter.
Börja med att knäcka äggen och vispa upp dem
Tillsätt matgrädde, creme fraiche och spad. Lägg i 1 msk tomatpuré, salt och krossad svartpeppar..
Börja med  lägga på osten, sedan löken, ansjovisfilér och slutligen halverade tomater på pajen och häll över äggstanningen.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter eller tills den stannat och har fin färg.
Servera med gräddfil och en god sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar