lördag 17 augusti 2024

Torskgryta på grillen

 En otroligt god fiskgryta som man lägger på gasolgrillen eller på ett galler på kolgrillen. Går att förbereda och grilla när gästerna kommer. Den kommer att imponera!


För två person(er)

Grillfolie 40x40 cm, en för varje portion

Börja med att klippa ut folieark, ca 40 cm x 40 cm, känns folien tunn, klipp dubbla ark. 

Smöra folien ordentligt. 

300 g torskryggfilé eller skreiryggfilé
20 cm skivad purjolök
8 st körsbärstomater i halvor
6 st kokta potatisar i skivor
Röd paprika i skivor
4 - 6 st champinjoner, skivade 
Hackad dill
2 msk riven pepparrot
1 tsk fiskkrydda, valfri krydda
Salt och peppar 
2 dl torrt vitt vin
2 dl matgrädde
25 g smör

Fördela potatis i botten på folien. Lägg på skivad purjolök, skivad röd paprika, skivade champinjoner, fisk, skivad purjolök, skivade champinjoner, skivade tomater, riven pepparrot,  hackad dill, salt, fiskkrydda och peppar.
Vik upp kanterna på foliet, så det går att hälla över vinet och matgrädden.
Klicka över smöret. Vik ordentligt ihop till ett paket. Förslut ordentligt.
Grilla på mellanvärme ca 10 minuter. Vänd inte på paketet under grillningen.
Öppna försiktigt i en djup tallrik och servera med ett gott bröd att doppa i grytan.


Ansjovispaj

 En smakrik paj med tomater, anjovis, gul lök och ost. Går bra att förbereda och bara värma upp i ugnen.


Pajdeg:
3 dl mjöl
125 gr smör
3 msk kallt vatten
1 krm salt
Vispad äggvita, vispa lite äggvita från fyllningen 

Arbeta snabbt ihop allt i en matberedare. Tryck ut degen i en smord pajform (30 cm) så den täcker botten och kanten. Nagga noga och ställ kallt ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader,
Pensla pajskalet med vispad äggvita. Ta med resten till fyllningen. 

Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
Fläskfilé 
Fyllning:
2-3 dl riven smakrik ost
8 st körsbärstomater, i halvor 
125 gr ansjovisfilé, gärna Grebbestad, 
3 ägg, använd lite vispad äggvita till att pensla pajdegen med
2 dl matgrädde 
0,5 dl créme fraiche eller yoghurt 
1,5 msk ansjovisspad
1 msk tomatpuré 
1 krm salt Hemskt som är jobbig
1 krm krossad svartpeppar

Skiva löken och stek den på medelvärme tills den mjuknar, ca 5 minuter.
Börja med att knäcka äggen och vispa upp dem
Tillsätt matgrädde, creme fraiche och spad. Lägg i 1 msk tomatpuré, salt och krossad svartpeppar..
Börja med  lägga på osten, sedan löken, ansjovisfilér och slutligen halverade tomater på pajen och häll över äggstanningen.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter eller tills den stannat och har fin färg.
Servera med gräddfil och en god sallad.


måndag 5 augusti 2024

French toast med bär

 Ett måste varje sommar är att laga french toast med bär från trädgården. Det är verkligen sommarlycka!

För 2 person(er)

2 ägg
½ dl mjölk
4 vita franskbrödskivor
100 gr Philadelphiaost naturell
smör till stekning

Till servering:
3 dl färska bär
1 msk socker

Så här gör du:

Blanda bären med sockret i en skål.
Vispa ihop ägg och mjölk i en skål och doppa brödskivorna däri.
Stek dem gyllenbruna i smöret i en stekpanna på båda sidor.
Bred philadelphiaost på den ena skivan och häll över bären. Lägg den andra skivan över och servera direkt.



fredag 2 augusti 2024

Svart vinbärsvinäger

 Svart vinbärsvinäger är ett måste i vår familj. Vi gör den varje sommar. Det har blivit en tradition.Toppen att använda till såser och i matlagning. Vår årliga kalkonmiddag klarar sig inte utan denna vinäger i såsen. Finns det ingen äppelcidervinäger med honung, tillsätt 1 1/2 msk till en liter äppelcidervinäger.



3 - 4 dl mogna rensade svarta vinbär
1 liter äpplecidervinäger med honung

Lägg bären i en skål, häll över vinägern och se till att bären täckts.
Täck med lock eller plastfolie och låt stå ljust i ca 4 - 5 veckor.
Låt bären rinna av i en sil och låt vinägern till slut sila genom ett kaffefilter.
Häll upp på en ren flaska.

Svart Vinbärsbrännvin

 Att göra Svart Vinbärsbrännvin är ett måste i vår familj. Passa på nu när vinbären är som finast. Denna dricks till julbordet varje år. Lätt att göra och så gudomligt god.



5 dl väl mogna Svarta vinbär
Ca 70 cl absolut vodka eller renat brännvin 

Blanda allt i burk med lock. Spriten måste täcka bären. Rör om då och då, låt stå framme tills 14 dagar före jul, sila bort bären och sila brännvinet genom ett kaffefilter. Den har nu fått en helt underbar mörk djupröd färg. Servera snapsen riktigt kall till sillen.