Blogg om några av livets höjdpunkter – mat och bakning! Låt dig frestas, laga och njut!
fredag 16 april 2010
Souvlaki på mitt sätt.
Denna rätt är bra att grilla, eftersom det är så lite olja i marinaden.
Den blir saftig och god. Bli inte rädd för att det är så mycket cayennepeppar i marinaden, det behövs.
4 - 6 person(er)
1,5 kg fläskfilé
Marinad
2,5 msk rostad spiskummin
3 tsk cayennepeppar (skall vara så mycket)
5-6 pressade vitlöksklyftor
1 pressad citron
½ dl olivolja
2 tsk salt
Rosta den hela spiskummin i en het stekpanna utan olja tills den börjar att hoppa i pannan, se upp så det inte blir bränt.
Lägg den heta spiskummin i en mortel och smula sönder den.
Tillsätt cayennepeppar, vitlöken, citron, salt och olivolja.
Lägg köttet i en plastpåse, häll på marinaden och låt stå minst 2-3 tim i kylskåp.
Grilla på gasgrill eller kolgrill. Om man har stektermometer i skall den visa 75 grader.
Servera med potatisklyftor i ugn. 200 gr i 30 min.
Lägg gärna ner lite klyftad rödlök, lite bitar squash samt vitlöksklyftor med potatisen.
Krydda med rosmarin och lite salt.
Tzatziki
3 dl turkisk yoghurt
½ grön gurka
½ tsk salt efter smak
1-3 pressade vitlöksklyftor, efter smak
1 msk pressad citron
1-2 msk god olivolja
Mynta efter smak
Salt och svartpeppar
Olivolja att ringla över
Riv gurkan på ett rivjärn och blanda med salt, lägg gurkan
i en sil och låt stå en stund och rinna av. Krama ur gurkan med händerna.
Lägg den i en skål, tillsätt yoghurten, lite mynta, citron, olivolja och smaka av med salt och peppar.
Ringla lite olivolja över.
Det är perfekt att ha dina underbara recept på nätet. Gjorde souvlakin igår och det blev såååå gott. Kram
SvaraRadera