lördag 13 juli 2024

Långbakad asiatisk sidfläsk

Långbakat sidfläsk är så gott att skära i skivor eller i stavar och fylla i bao buns med lite srirachamajonäs, skivad salladslök och picklad chili/ingfära gurka. Det blir inte så starkt som man tror utan mustigt och smakrikt.



Marinering ca 4 timmar
Ugnstemparatur 125 grader
För fyra personer


1 kg sidfläsk med svål

Marinad:
3 msk gochujangpasta (koreansk chilipasta)
3 msk finriven ingefära
2 tsk gouchugaru chiliflingor 
6 st vitlöksklyftor, finhackade
6 msk purjolök, finhackad
1 liten gul lök, finhackad
2 msk brun farin eller muscovadosocker 
1 tsk krossad svartpeppar
1,5 dl japansk soja eller ljus soja


Börja med att skära svålen i ett rutmönster för att marinaden skall kunna tränga ner. Finhacka vitlök, purjolök och gul lök. Blanda ihop det finhackade med resten av ingredienserna. Massera in lite av marinaden på svålsidan så det tränger ner ordentligt. Lägg ner sidfläsket i en plastpåse och häll i resten av marinaden.
Låt stå och marinera i kylskåp i minst 4 timmar eller längre.

Sätt ugnen på 125 grader och ställ in ugnsformen med svålen på sidfläsket ner och med all marinad i mitten av ugnen. Baka sidfläsket ca 3 timmar eller till 75 grader i innertemperatur. Vänd efter halva tiden och låt svålen ligga upp. Ös gärna med marinaden ett par gånger under bakningen.

Låt köttet vila i ugnsfolie ca 20 minuter, skär i skivor eller stavar och servera med bao buns, srirachamajonnäs, kimchi och hackad salladslök!
Njut!

Bao buns

Bao buns är roligt att baka själv. Det tar lite tid men är verkligen värda det. Jättegoda med koreanskt sidfläsk. De går utmärkt att frysa.


20 g jäst
2 dl ljummet vatten
4 - 5 dl vetemjöl
2 msk socker
1 tsk salt
0,5 dl solrosolja eller annan matolja
2 krm bakpulver
2 krm bikarbonat
Lite matolja till pensling.

Börja med att lösa upp jästen i det ljumma vattnet i en degblandare.
Lägg ner socker, salt och olja.
Blanda 4 dl av mjölet med bakpulver och bikarbonat med hjälp av en gaffel.
Häll ner mjölblandningen i väskan. Man kan behöva lägga ner lite mer mjöl om degen känns för lös. 
Arbeta degen på lägsta fart ca 15 minuter. Degen skall vara smidig och glansig, seg och mycket slät. Känn med fingret att den inte är klistrig.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek eller ca 1 timme.

Utbakning:
Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i 24 bitar och forma till bollar.
Kavla ut bollarna tunt, ovalt och avlångt. Pensla på olja på halva delen och vik över. Lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa ca 40 minuter under handduk.

Med bambukorg.
Hetta upp vatten i en kastrull. Lägg i ett ångplåtspapper i varje korg och lägg i 4 st bullar på varje lager. Ställ korgen över det kokande vattnet.
Ånga bullarna över kokande vatten ca 9  minuter. Ta upp och svalna. 
Fyll med önskad fyllning.