torsdag 7 december 2017

Päronpaj med grönmögelost och rostade nötter

Denna passar perfekt till lite glögg!







Ugnstemperatur 200 grader

100 gr smör
2 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
3 msk kallt vatten

Börja med att blanda degen i en matberedare. Klä en pajform med degen, gärna avlång 10 x 25 cm.
Låt stå kallt minst 1 timma i kylen eller ½ timma i frysen.

3 st päron  
2 msk smör

Skala och dela päronen i klyftor. Lägg klyftorna tätt i pajdegen och klicka smöret över dem.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter i 200 grader.

125 gr grönmögelost
½ dl valnötter eller hasselnötter, rostade

Rosta nötterna i en torr stekpanna tills fin färg.
Ta ut pajen ur ugnen och skiva grönmögelosten över pajen, ställ in ugnen 2 - 3 minuter till.
Lägg på nötterna.
Servera med ett gott portvin.

söndag 26 november 2017

Helgskinka med Medelhavssmak

Till helgen köpte jag en färdigkokt helgskinka och ville ha lite annorlunda smaker på griljeringen. Det fick bli med smaker och dofter från Medelhavet. För julskinka kommer ju ändå snart.


Ugnstemperatur 225 grader

1 äggula
3 tsk provensalsk fransk senap
½ dl riven parmesan
ströbröd

Ta bort svålen och nätet. Skär gärna bort lite av fettet.
Blanda äggulan med senap, riven parmesan och ½ tsk ströbröd.
Fördela smeten jämt över skinkan och strö över lite mer ströbröd.
Grädda i ugnen i mitten av ugnen i 225 grader ca 10-12 minuter. Låt kallna.

måndag 16 oktober 2017

Äpplepaj med mandeltosca

En härlig äpplepaj med knäckig Tosca som är bakad med äpplen från trädgården slinker alltid ner. Mums!

Ugnstemperatur 200 grader
ca 12 bitar

Pajdeg:
125 g smör, kallt
3,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk vatten

Fyllning:
3 äpplen, skalade och kärnfria i klyftor

Tosca:
100 g smör, smält
100 g flagad eller hackad mandel
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk grädde

Blanda snabbt ihop pajdegen i matberedare eller för hand.
Kläm fast en rund bit bakpapper i en springform (max 26 cm/diameter).
Tryck ut degen i formen jämnt. Nagga med en gaffel och ställ kallt ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet 10-12 minuter i mitten av ugnen.
Under tiden skalar man och kärnar ur äpplena och delar dem i klyftor.
Fördela klyftorna i det gräddade pajskalet.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna.
Låt koka ihop på svag värme tills den tjocknat något.
Bred smeten jämnt över äpplena. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills fin färg.
Servera med glass eller vispad grädde.

söndag 8 oktober 2017

Tjocka revbensspjäll med äpple, ingefära och senap

 En mustig och smakrik gryta som bara blir godare om man gör den dagen före den skall serveras.


4 person(er)

1,2 kg färska tjocka revben
6 msk skånsk senap (stark och grovkornig)
2 gula lökar i klyftor
1 morot i mindre bitar
1 äpple, skalat och urkärnat i klyftor
1 msk riven ingefära
5 msk kikkoman soja
1 msk HP-sås
1 tsk worcestersås
1 tsk timjan, salvia och persilja
2 lagerblad
1 st köttbuljong
vatten
smör
salt och peppar
Maizena

Börja med att dela revbenen i mindre bitar.
Stryk på senap på alla sidor på revbenen.
Stek dem i smör i en stekpanna, tills fin färg och lägg över dem i en gryta.
Stek löken och moroten och lägg ner dem i grytan.
Skala och klyfta äpplet och lägg ner det i grytan.
Lägg i ingefära, soja, HP-sås, worcestersås, kryddor och köttbuljong i grytan.
Tillsätt vatten så det precis täcker köttet och resten av ingredienserna.
Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 1 timme.
Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha tjockare sås, red med maizena.
Servera med kokt potatis och gärna med äpplemos.

Creme brûlée med Sous vide

Äntligen har jag köpt en Sous vide, den kommer bli rolig att lära sig. Min favoritdessert är crème brûlée och det är perfekt att göra i Sous vide. Hittade lakritssalt i en butik och den passar perfekt som smaksättare. Det går bra med vanligt salt också. Vill du ha lakritssmak, lägg i 1 krm lakritspulver.
Jättegott är det också att riva ner det yttersta på skalet på en halv apelsin eller citron i smeten.

6 st (0,23 liter/st)  Mason jars ball

8 äggulor (160g)
1,4 dl strösocker (90g)
1 msk vaniljsocker eller 1 st urskrapad vaniljstång
1 krm lakritssalt eller salt
6 dl grädde
Råsocker, att bränna av vid servering

Blanda ihop äggulor, vaniljsocker, salt och socker. Blanda ner grädden.
Häll smeten genom en sil försiktigt, så försvinner alla bubblor, upprepa en gång till.
Fördela smeten i Mason jars ball försiktigt.
Stäng locket med två fingrar, “fingertip tight”. Man skall kunna öppna med två fingrar.
Lägg ner dem i vattnet. 
Grädda dem i en timme när Sous vide kommit upp 83 grader.
Ta upp dem ur vattnet och låt svalna. När de svalnat ställ dem i kylen

Vid serveringen, strö över ett lager med råsocker på varje.
Bränn av med en brännare eller placera dem högt upp under grillen i ugnen på högsta värme.
Servera gärna med hallonsorbet eller mangosorbet och färska bär.

Kantarellsoppa med grönmögelost

Nu finns det massor med trattisar i skogen. Passa då på att laga denna festliga soppa. Grönmögelosten är ett måste i denna soppa, det är den som gör soppan så speciell. Servera soppan med ostgratinerade smörgåsar, så blir det en hel måltid. Denna soppa blir ännu godare om man gör den en dag i förväg.



1 liter trattkantareller och gärna några vanliga kantareller
1 gul lök eller 2 st schalottenlök, finhackade

1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk smör
½ dl mjöl
0,8 liter vatten
1 st svamp eller grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
salt + peppar
2,5 - 3 dl grädde eller crème fraiche eller hälften av varje.
½ krm cayennepeppar
1 tsk citronsaft
Lite timjan
3- 4 msk grönmögelost eller gorgonzola
konjak eller portvin, ej nödvändigt men höjer smaken
persilja eller gräslök

Skär svampen i bitar. Lägg ner den i pannan. Låt all väska koka bort, innan du steker svampen i smör tillsammans med löken och vitlöken. Stek tills fin färg. Tillsätt vetemjölet och rör om, späd med vatten och lägg ner buljongtärningen. Koka på svag värme 20 minuter för att få fram alla smaker.
Tillsätt grädde och koka upp. Tillsätt tomatpuré, salt, peppar och timjan, cayennepeppar samt citronsaft. Lägg i osten och koka ytterligare på låg värme 7-8 min. Tillsätt lite konjak eller portvin på slutet. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Garnera med persilja eller gräslök och kanske med några stekta trattisar.

torsdag 5 oktober 2017

Kyckling och chorizo gryta

En smakrik och kryddig gryta med kyckling och chorizo passar bra nu när hösten är här.
Här använder jag nötchorizo med högt köttinnehåll. Harissapasta finns att köpa i de flesta invandraraffärer.


4-5 person(er)

900 g kycklinginnerfile
300 g chorizo
1 stor gul lök i klyftor
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk harissapasta
1 msk rosenpaprika eller vanlig paprika
1 burk krossad tomat (400g)
1 kycklingbuljongtärning
2,5 dl vatten
Svartpeppar och salt

Dela chorizon i 4 cm bitar och klyfta löken.
Börja med att steka kyckling , lök och chorizo i grytan.
Pressa ner vitlöken. Lägg i harissa, rosenpaprika och krossade tomater.
Tillsätt kycklingbuljong och vatten. Låt koka ca 20 minuter.
Smaka av med svartpeppar och salt.
Servera med ris.

söndag 24 september 2017

Ball Mason jars.

Äntligen har de kommit mina Ball Mason Jars. Min dotter gjorde "Mason Jar Salted Caramel Cheesecake" i sådana här och bjöd på. Underbart gott! Så nu kommer det att lagas många goda desserter i dessa och med hjälp av Sous vide. Återkommer med recept!



fredag 22 september 2017

Kycklinggryta med bacon, cider och rosépeppar

En lättlagad och smakrik gryta med kyckling, äpplen, bacon, rosépeppar och fransk torr cider. Här väljer jag att använda kycklinglårfilé. Cidern köper jag på Systembolaget.


4 person(er)

2 äpplen, ej skalade men ta bort kärnhuset och skiva dem
1 gul lök
Selleri, tre stjälkar
1 pkt bacon, 140 gr
900 gr kycklinglårfilé
0,5 liter torr cider
1 msk fransk grov senap
8 st rosépepparkorn, finkrossad
1 krm krossad svartpeppar
1 kycklingbuljongtärning
0,5 dl grädde eller crème fraiche
Salt och peppar
maizenaredning

Stek äppelskivorna i lite smör ett par minuter. Lägg dem på ett fat. (Om de skall serveras dagen efter, vänta med äpplena)
Skala och klyfta löken och dela sellerin i mindre bitar. Stek selleri och lök ett par minuter.
Lägg dem på ett fat.
Vira en baconskiva runt varje lår. Sätt i en tandpetare för att hålla kvar baconet.
Stek dem i smör tills fin färg på alla sidor. Krydda med finkrossad rosépeppar och svartpeppar.
Tillsätt lök och selleri. Häll över cider. Lägg i senap och buljong. Låt koka på svag värme ca 30 minuter. Hit kan man förbereda.
Tillsätt grädde eller crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Red av med maizenaredning.
Lägg ner äppelskivorna i grytan och låt allt bli varmt.
Servera med ett gott bröd och med ris eller klyftpotatis.

torsdag 14 september 2017

Västeråsgurka

De här receptet experimenterat mig fram till. Gurkorna blir härligt krispiga och smakfulla.


1,5 kg gurka
1 kg socker
8 dl liter vatten
1,5 dl salt
3 dl ättikssprit (12%)
1 bit pepparrot
1 pkt gula senapsfrön
3 st lagerblad
Dillkronor

Skiva de tvättade gurkorna tunt och lägg dem i ett stort kärl. Dela pepparroten i mindre bitar.
Koka upp vatten, socker, salt och ättikssprit. Ta bort från värmen. Lägg ner pepparrot, senapsfrön, lagerblad och dillkronor i lagen. Låt lagen kallna innan den slås över gurkskivorna.
Blanda runt försiktigt och lägg ner gurkskivorna i glasburkar så både frön, pepparrot, lagerblad och dill kommer med.
Förvara gurkan i kylskåp, efter 3-4 dagar är gurkan färdig. Smaka och njut!

Plommon i Rom

Ett enkelt sätt att ta tillvara sina plommon är att lägga in dem i mörk rom. Jättegott till dessert.


800 gr plommon
3 dl mörk rom
1,5 dl strösocker eller råsocker
äppleskivor

Dela plommonen och kärna ur dem.
Blanda socker och rom.
Rör tills sockret löst sig.
Lägg plommonhalvorna i en väl rengjord burk.
Häll på socker/romlagen så de täcker plommonen.
Täck ytan med äppleskivor, då mörknar inte de översta plommonen.
Låt stå i kylskåp minst tre veckor.
Servera med glass eller lättvispad grädde.

torsdag 7 september 2017

Västerbottenpaj med sting

En härlig paj med västerbottenost och med lite sting! Penslar man pajskalet med lite vispad äggvita när man förgräddar den blir pajskalet frasigt och gott.


Ugnstemperatur
200 grader

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gr smör
3 msk kallt vatten
½ tsk salt

lite uppvispad äggvita från äggen till fyllningen

Arbeta snabbt ihop allt i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform (30 cm) så den täcker botten och kanten. Nagga noga och ställ kallt ca 30 min.


Sätt ugnen på 200 grader, pensla skalet med uppvispad äggvita och
förgrädda pajskalet ca 8 - 10 minuter.


Fyllning:
2,5 dl grädde
3 ägg
4 dl riven västerbottenost
1 krm cayennepeppar
salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde. Krydda med peppar och cayennepeppar. Smaka av med salt.
Lägg i osten i pajformen
Häll över äggsmeten.
Grädda på nedersta falsen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg. 
Ca 30 min i 200 grader.
Servera varm eller kall.

torsdag 31 augusti 2017

Grönsakssoppa

Nu på hösten när de svenska rotfrukterna och grönsakerna är som godast, då gillar jag att laga soppa.


4 person(er)

500 g palsternacka
500 g morot
200 g gul lök 1 (1 stor)
200 g tomat (2 st stora)
2 tärningar grönsaksbuljong
1 liter vatten
1 dl grädde eller mjölk
1 tsk timjan
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Börja med att skala palsternacka och morot. Dela dem i bitar och lägg dem i grytan.
Dela den gula löken i klyftor och lägg ner dem i grytan.
Häll på 1 liter vatten och låt koka upp. Sätt gaffeln i tomaten och doppa ner den i det kokande grönsaksvattnet. Ta bort skalet när det börjar lossna. Gör likadant med den andra tomaten.
Dela dem i klyftor och lägg ner dem i grönsaksvattnet.
Tillsätt 2 st grönsaksbuljongs tärningar. Låt allt koka ca 20-25 minuter.
Mixa med mixer till slät soppa. Häll i grädde eller mjölk.
Låt koka upp igen på svag värme. Tillsätt timjan och vitvinsvinäger.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med hårt bröd.

tisdag 29 augusti 2017

Tomatsås, hemgjord

Nu är de svenska tomaterna både smakfulla och billiga. Då passar det att göra tomatsås att frysa in till vintern.
Jag använder den till pizza, soppa eller som grund i olika grytor.




Ugnstemperatur 200 grader eller 175 grader varmluft

5 kg tomater
1 kg gul lök
4 msk olivolja
1 röd chili
1 hel vitlök i klyftor
1 tub tomatpuré, 200 gr
2 tsk salt
3 tsk timjan
2 tsk oregano
1 kruka basilika eller 2 tsk torkad basilika
1 tsk krossad svartpeppar
2 msk rödvinsvinäger
1 msk brun farin

Börja med att skära bort lite av botten på tomaterna. Det gör att det bara är att dra av skalet efter de varit i ugnen. Lägg tomaterna tätt i en stor långpanna och gör några hål i dem med en sticka (annars kan de explodera i ugnen).
Tillaga dem ca 1 timme och 20 minuter i mitten av ugnen. De skall bli lite svarta på skalet.
Ta bort skalet med hjälp av två gafflar.
Skala och hacka all lök och stek den mjuk i lite olivolja i en stor gryta.
Tillsätt tomaterna och all väska från långpannan.
Hacka chilin och ta bort kärnorna om du inte vill ha den så stark. Lägg ner den hackade chilin i grytan. Tillsätt tomatpurén, salt och peppar.
Kör med en mixer i grytan, så allt fördelar sig fint.
Tillsätt timjan, oregano, basilika, rödvinsvinäger och brun farin.
Låt allt koka ihop ca 30 minuter på låg värme. Rör då och då.
Låt kallna och frys in i lagom portioner.

måndag 28 augusti 2017

Purjolök och brocollisoppa

Jag brukar passa på att koka soppa när jag har stammar från broccoli över.
Denna gången fick det bli med purjolök och ädelost.


2 person(er)

200 gr broccoli (använd bara den nedre delen), toppskotten är goda att grilla eller koka
250 gr purjolök
1 vitlöksklyfta
5 dl vatten
Lite  salt
1 krm malen vitpeppar
1 grönsaksbuljong tärning
½ tsk timjan
1 dl grädde 
60 gr ädelost

Hacka broccolistammarna, purjolöken och vitlöken i mindre bitar. Lägg grönsaksbitarna i en kastrull och häll över vattnet och buljongen.Salta lite lätt, (tänk på att buljongen kan vara salt)
Låt koka 12-15 minuter. 
Ta bort från värmen och mixa med mixerstav, tills soppan är helt slät.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt grädde, timjan och finhackad ädelost. Låt koka ihop på svag värme ett par minuter.
Servera med hårt bröd, gärna med ädelost på.

söndag 27 augusti 2017

Karljohanpaj

Idag var jag ute och gick i skogen och hittade fina Karljohan till paj. Mums!



Ugnstemperatur 200 grader.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gr smör
3 msk kallt vatten
½ tsk salt

Äggvita, vispad

Arbeta snabbt ihop allt i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform (30 cm) så den täcker botten och kanten. Nagga noga och ställ kallt ca 30 min.


Sätt ugnen på 200 grader,
Pensla pajskalet med vispad äggvita.

Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.

Fyllning:
300 gr Karljohan svamp, färsk 
1 gul lök, finhackad
1 pkt bacon (140 gr)
1 msk smör
3 dl riven västerbottenost 

1 tsk timjan
3 ägg
3 dl mjölk
Salt och peppar efter smak


Skiva baconet i 3 cm skivor. Hacka löken. Börja med att lägga ner hackad Karljohan i torr panna, när vattnet dunstat bort, tillsätt smör och lägg i löken och låt allt få fin färg. Lägg över på ett fat. 
Skär baconet i 3 cm bitar. Stek baconet knaprigt. Blanda ner baconet i svampfyllningen.
Fördela svampfyllningen och den rivna osten i det förgräddade pajskalet. 
Krydda med torkad eller färsk timjan.
Vispa ihop ägg, mjölk, salta och peppra. 
Häll över äggsmeten över svamp/ostfyllningen. 
Grädda på nedersta falsen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg. 
Ca 30 minuter i 200 grader. 
Servera med en god sallad.


måndag 8 maj 2017

Sparrissoppa

När vi äter grön sparris brukar jag göra soppa på den delen man bryter bort. Det gör du genom att bryta sparrisen rakt av, där den går av är den för hård.
De hårda delarna gör man sedan soppan på.
Använder man hela sparrisen, dubbla receptet.


2 person(er)

500 gr sparris (använd bara den hårda delen, toppen är god att grilla eller koka)
3 dl vatten
Lite  salt
1 krm malen vitpeppar
1/2 grönsaksbuljong tärning
1 dl grädde 

Lägg sparrisbitarna i en kastrull och häll över vattnet.
Salta lite lätt, (tänk på att buljongen kan vara salt)
Låt koka 3-4 minuter. 
Ta bort från värmen och mixa med mixerstav, tills soppan är helt slät.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt buljong och grädde.
Låt koka ihop på svag värme ett par minuter.
Servera med strimlor av rökt lax, kanske med några toppar sparris eller strö lite fetaost över.
Ta det du gillar helt enkelt.


torsdag 9 mars 2017

Kalops i crock-pot (Slow cooker)

Kalops är perfekt att göra i crockpot. Smakerna från köttet, löken och kryddorna kommer verkligen fram när man kokar den sakta i låg temperatur.



Här visas kalopsen innan den kokas sakta.

1 kg grytbitar av högrev eller bog
100 gr purjolök
3 st gula lökar
3 st morötter ca. 300 gr
12 kryddpepparkorn
3 st lagerblad
3 st kryddnejlika
3 msk kalvfond
1 tsk salt
vitpeppar
ca 4-5 dl vatten
maizena

Lägg alla kryddor i en kryddbehållare.
Skala löken och morötter, dela löken i klyftor och morötterna i 4 cm bitar.
Börja med att steka upp grytbitarna i lite smör och lägg dem i crockpoten.
Bryn löken och morötterna och lägg dem i grytan.
Lägg i kryddbehållaren och kalvfond, salt och malen vitpeppar.
Blanda väl och täck med vatten så det precis täcker köttet.
Ställ in på låg värme, steg 1 och 7 timmar.
Red av med maizena.
Servera med kokt potatis, svart vinbärsgelé och inlagda rödbetor.

fredag 10 februari 2017

Ambrosiakaka

En härligt saftig kaka som passar att göra nu när apelsinerna är som godast.



Ugnstemperatur 175 grader

Kaka:
200 g smör, rumstempererat
2,5 dl socker
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal från en halv apelsin
saft från en hel apelsin

Glasyr:
3 dl florsocker
ca 2 msk apelsinsaft (man kan byta 1 msk apelsinsaft till apelsinlikör)
50 gr syltade apelsinskal

Spänn fast ett bakplåtspapper över botten i en rund from med löstagbar botten. Smöra och bröa.
Vispa smör och socker poröst och tillsätt äggen ett i taget.
Rör ner apelsinsaft och det rivna skalet.
Bland mjölet med bakpulver och rör ner det i smeten.
Grädda i 175 grader ca 40 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt kakan svalna under handduk. Ta ur den ur formen.
Blanda ihop florsocker, apelsinsaft till slät glasyr och glasera den på bottensidan av kakan.
Strö över apelsinskalen. Låt glasyren stelna innan du skär i den.