Nu är de svenska tomaterna både smakfulla och billiga. Då passar det att göra tomatsås att frysa in till vintern.
Jag använder den till pizza, soppa eller som grund i olika grytor.
Ugnstemperatur 200 grader eller 175 grader varmluft
5 kg tomater
1 kg gul lök
4 msk olivolja
1 röd chili
1 hel vitlök i klyftor
1 tub tomatpuré, 200 gr
2 tsk salt
3 tsk timjan
2 tsk oregano
1 kruka basilika eller 2 tsk torkad basilika
1 tsk krossad svartpeppar
2 msk rödvinsvinäger
1 msk brun farin
Börja med att skära bort lite av botten på tomaterna. Det gör att det bara är att dra av skalet efter de varit i ugnen. Lägg tomaterna tätt i en stor långpanna och gör några hål i dem med en sticka (annars kan de explodera i ugnen).
Tillaga dem ca 1 timme och 20 minuter i mitten av ugnen. De skall bli lite svarta på skalet.
Ta bort skalet med hjälp av två gafflar.
Skala och hacka all lök och stek den mjuk i lite olivolja i en stor gryta.
Tillsätt tomaterna och all väska från långpannan.
Hacka chilin och ta bort kärnorna om du inte vill ha den så stark. Lägg ner den hackade chilin i grytan. Tillsätt tomatpurén, salt och peppar.
Kör med en mixer i grytan, så allt fördelar sig fint.
Tillsätt timjan, oregano, basilika, rödvinsvinäger och brun farin.
Låt allt koka ihop ca 30 minuter på låg värme. Rör då och då.
Låt kallna och frys in i lagom portioner.