Nu när de svenska äpplena är så fina, går det inte att låta bli att göra en äpplekaka från trädgårdens härliga äppleträd. Det går alldeles utmärkt att använda rabarber också till denna kaka.
Denna kaka blir lite seg i konsistensen och passar jättebra till glass eller med lite vaniljsås.
Ugnstemperatur 175 grader
150 gr smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 st äpple, ca 400 gr
3 msk brun fain
1 tsk maizena
1 tsk kanel
Börja med att smörja och bröa en springform.
Skala äpplena, ta ut kärnhuset och skiva dem.
Blanda ihop smör, socker och ägg i en matberedare.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten.
Fördela smeten i springformen.
Blanda ihop brun farin, maizena och kanel och vänd runt äppleskivorna i det.
Fördela äppleskivorna över smeten.
Grädda i mitten av ugnen ca 50 min på 175 grader.
Servera med glass eller vaniljsås.