måndag 30 december 2024

Ägg och ansjovisentré

 Detta är en klassiker i vår familj. Både enkelt att laga och jättegott. Om man inte gillar ansjovis, kan man ta strimlad rökt skinka i stället.





Ugnstemperatur 250 grader

4 person(er).

 4 ägg
1 burk ansjovisfilé (125 gr) 
½ dl grädde
riven ost

Sätt ugnen på 250 grader.
Smörj 4 st små ugnsfasta formar. Lägg lite ansjovis i botten på varje form, knäck ett ägg i varje form.
RÖR EJ.
Häll 1 msk grädde i varje form och strö lite riven ost över. 
RÖR EJ.
Gratinera i 6-7 minuter högt uppe i ugnen tills den stelnat och fått fin färg.
Serveras rykande varm.


söndag 15 december 2024

Fläsklägg med rotmos i Crockpot

 Denna rätt passar utmärkt att göra i en crockpot. Perfekt att lägga i allt i Crock-poten och sedan sköter maten sig själv. När man kommer tillbaks efter en dag i skogen är allt klart och det är bara att göra moset och skära upp fläskläggen. Och njuta av maten!





1,5 kg rimmad fläsklägg med ben
1 liter vatten + 1 msk salt 
5 kryddpepparkorn 
5 vitpepparkorn 
2 st lagerblad 
Några revor färsk timjan eller 1 tsk torkad
2 gula lökar i bitar eller en bit purjolök
600 gr skalad kålrot i bitar 
2 morötter i bitar 
6 potatisar i bitar 
smör 
salt och peppar 

Skala alla grönsaker och dela dem i bitar. Lägg gärna kryddorna i en kryddbehållare.
Lägg i grönsaker (om man inte vill ha löken med i rotmoset, lägg den överst, för att lätt kunna ta bort den) fläsklägg och kryddor i crock-poten. 
Häll på vattnet med salt så det täcker.
Sätt på låg temperatur (steg 1) ca 8 - 10 timmar eller hög värme (steg 2) ca 6 - 7 timmar.
Sedan tar man upp köttet, häller av spadet (sparar det) och stöter grönsakerna med en potatisstöt. Späder med spadet till mos och tillsätter en klick smör och smakar av med salt och peppar.
Servera gärna med en klick svensk senap



onsdag 4 december 2024

Kalkon, helstekt i stekpåse

  
Kalkon, stekt i stekpåse är lättlagad och kalkonen blir både saftig och jättegod. Fyllningen som är inne i kalkonen, ger en härlig örtig smak på kalkonen.
Eftersom man lagar i en påse, så är det lätt att ta tillvara på skyn för att laga den goda såsen.
Det bästa med kalkon till middag är att den räcker till många och de allra flesta brukar gilla kalkon. 






Kalkon, ca 4-6 kg

Fyllning:
Färska kryddor (Rosmarin, salvia, dragon, timjan, persilja) 
1 st citron, i skivor
2 st äpplen i skivor
2 st gula lökar skivade
15 st Aprikoser, torkade
15 st Katrinplommon, torkade
50 g smör
————————————-
1 st citron, att pressa
50 smör
Svartpeppar 
Rosépeppar 
Timjan, torkad 
Provensalska kryddor 
Salt

Stek de färska kryddorna, skivor från en halv citron, 1 st äpple i skivor, 1 gul lök i skivor, 10 st aprikoser och 10 st katrinplommon i smör så de är varma när man fyller kalkonen. Låt svalna lite. 
Salta och peppra inuti kalkonen. Fyll kalkonen med den varma fyllningen. Sy ihop fyllningshålet med hjälp av nål och stektrådBind upp så att lår och vingar ligger tätt mot kalkonen.

Ta fram en stor stekpåse, som passar vikten/storleken på kalkonen.

Ta resten av citronskivorna, lökskivorna, äpple skivorna, aprikoserna och katrinplommonen och lägg dem i botten av stekpåsen.

Pensla kalkonen med pressad citron och mycket smör, salta och peppra ordentligt. 

Krydda med torkad timjan och/eller med provensalska kryddor.

Lägg ner kalkonen i stekpåsen på resten av fyllningen. Häll i 3 dl vatten. Finns hals och lever med i kalkonen, kan man med fördel lägga dem i stekpåsen för smakens skull. Stäng påsen med klammern så väskan inte rinner ut. 

Gör ett hål på påsen, (så att luften kommer ut) men se till att väskan inte kan rinna ut.

Ungstemp: 225 grader den första timmen sedan 175 grader

Lägg kalkonen på sidan i en form, använd hopskrynklad aluminiumfolie för att stötta om det behövs. 

Ugnen ska stå på 225 grader.

Stek först 30 minuter på ena sidan, vänd till andra sidan och stek ytterligare 30 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och lägg kalkonen med bröstet upp. Sätt i en stektermometer. Placera den i mitten av den tjockaste delen, till exempel i låret eller i bröstet. Klar vid 70 grader vid låret.

Ta vara på skyn i stekpåsen för att använda som grund till såsen. 

 När den är klar kan man lägga kalkonen i grillfolie och bädda ner den i en filt i sängen för att hålla kalkonen varm.

Såsen:
Skyn från kalkonen 
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
3 - 4 msk svart vinbärsgelé 
Soja
Peppar och salt
Maizenamjöl 

Börja med att koka ner skyn tills hälften återstår. Lägg i grädde, creme fraiche och svart vinbärsgelé. Smaka av med soja, peppar och salt. Tillsätt maizena tills såsen är lagom tjock,

Servera med klyftpotatis, kokt broccoli, syltlök, svart vinbärsgelé och med den goda såsen.


torsdag 31 oktober 2024

Äppelpaj med rårivna äpplen

 Äppelpaj med rårivna äpplen som är lätt att baka slinker alltid ner. Man kan ta mandel eller någon annan nöt istället för hasselnötter. På bilden har jag halverat receptet.




4 pers.
Ugnstemperatur 200 grader

500 g syrliga äpplen, ca 6 st äpple
150 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl strösocker
2 dl hasselnötter
1 dl ströbröd
1 tsk vaniljsocker
1 km kardemumma

Rör smör och 1 dl av sockret poröst. Hacka nötterna fint och blanda med ströbrödet och rör ner det i smeten. Blanda ner vaniljsocker och kardemumma. Riv äpplena med skal grovt utan kärnhuset. Fördela hälften av smeten i botten på en ugnsfast form. Lägg på äppelrivet och strö över resten av sockret. Fördela andra hälften av smeten över äppelrivet. Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Servera med vaniljsås eller glass.

söndag 20 oktober 2024

Pumpasoppa med tomat och ingefära

 En kryddig och smakrik soppa där du själv bestämmer hettan. Vill du ha den lite hetare tillsätt lite extra chili. Jag använde kycklingbuljong i soppan, med det funkar bra med grönsaksbuljong också. Servera den som den är eller tillsätt lite kött från en grillad kyckling.


4 portioner

600 g pumpa, t ex butternutpumpa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
250 g tomat
2 msk riven ingefära
5 dl kycklingbuljong (vatten + tärning)
400 ml kokosmjölk
salt och svartpeppar
½ lime, saft
1 krm gochugaru (chili utan kärnor) eller chiliflakes
Gräslök, finhackad

Hacka lök och vitlök fint. Tärna pumpan. Fräs allt i oljan.
Tärna och tillsätt tomaterna, ingefära, buljong och kokosmjölk.
Koka sakta på låg värme ca 30 minuter eller tills pumpan är mjuk.
Mixa soppan. Koka upp och smaka av med salt, peppar, limesaft och chili.
Vid servering, toppa med hackad gräslök eller pumpakärnor.


lördag 19 oktober 2024

Fiskgratäng med vitvinssås och gratinerat potatismos

 En riktigt festlig och god rätt. Perfekt att laga i förväg och ställa in i ugnen när det passar.
Om man vill lyxa till det, lägg på lite skalade räkor.


För fyra personer
Ugnstemperatur 200 grader 

Om vill kan man finhacka 200 g purjolök och 100 g färsk spenat och steka ihop i smör.
Lägg det stekta i botten i formen innan du lägger på fisken.
————————————————————————————————- 

2 st färska koljafiléer, ca 800g 
Citron, pressad
Salt
Dill

Potatismos:
1,2 kg potatis
1 ägg
50 gr smör 
2 dl mjölk
Salt 
Muskot, riven
Vitpeppar, malen

Vitvinssås:
2 st schalottenlökar, finhackade
4 - 5 st champinjoner, finhackade
3 dl torrt vitt vin
1/2 tsk champangevinäger eller bra vitvinsvinäger
3 st kvistar färsk timjan
1/2 fiskbuljongtärning 
2,5 dl vatten
5 dl vispgrädde
Citronsaft, några droppar
Cayennepeppar, smaka av
Salt
3 msk smör, som man vispar ner på slutet 

Vitvinssås:
Börja med att fräsa lök och champinjonerna mjuka i smör, de skall inte få färg.
Häll över det vita vinet, vinäger och tillsätt timjan. Låt koka ihop ett par minuter.
Lägg ner fiskbuljongtärningen, vattnet och grädden. Låt såsen koka ner till hälften. Sila av såsen i en finmaskig sil.
Smaka av med citronsaft, cayennepeppar och salt. Om såsen känns tunn, red av med maizena. Tänk på att fisken avger vätska. När såsen känns bra, vispa ner smöret.

Potatismos:
Skala potatisen, dela i mindre bitar. Koka tills de är mjuka. Mosa potatisen med en stöt. Smält smöret och häll i mjölken, låt bli varmt. Häll ner mjölkblandningen i potatismoset.
Vispa potatisen med elvisp till slätt mos. Krydda med muskot, vitpeppar och smaka av med salt. Vispa ner ägget. Låt svalna lite och lägg ner moset i en spritspåse.

Montering:
Ta en stor form och smöra den. Lägg ner fiskfiléerna och pressa citron över. Salta och krydda med lite dill.
Spritsa ut moset runt fisken och häll såsen över fisken.
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Höj värmen till 225 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter tills moset fått fin färg.
Garnera med persilja eller dill.


 

lördag 17 augusti 2024

Torskgryta på grillen

 En otroligt god fiskgryta som man lägger på gasolgrillen eller på ett galler på kolgrillen. Går att förbereda och grilla när gästerna kommer. Den kommer att imponera!


För två person(er)

Grillfolie 40x40 cm, en för varje portion

Börja med att klippa ut folieark, ca 40 cm x 40 cm, känns folien tunn, klipp dubbla ark. 

Smöra folien ordentligt. 

300 g torskryggfilé eller skreiryggfilé
20 cm skivad purjolök
8 st körsbärstomater i halvor
6 st kokta potatisar i skivor
Röd paprika i skivor
4 - 6 st champinjoner, skivade 
Hackad dill
2 msk riven pepparrot
1 tsk fiskkrydda, valfri krydda
Salt och peppar 
2 dl torrt vitt vin
2 dl matgrädde
25 g smör

Fördela potatis i botten på folien. Lägg på skivad purjolök, skivad röd paprika, skivade champinjoner, fisk, skivad purjolök, skivade champinjoner, skivade tomater, riven pepparrot,  hackad dill, salt, fiskkrydda och peppar.
Vik upp kanterna på foliet, så det går att hälla över vinet och matgrädden.
Klicka över smöret. Vik ordentligt ihop till ett paket. Förslut ordentligt.
Grilla på mellanvärme ca 10 minuter. Vänd inte på paketet under grillningen.
Öppna försiktigt i en djup tallrik och servera med ett gott bröd att doppa i grytan.


Ansjovispaj

 En smakrik paj med tomater, anjovis, gul lök och ost. Går bra att förbereda och bara värma upp i ugnen.


Pajdeg:
3 dl mjöl
125 gr smör
3 msk kallt vatten
1 krm salt
Vispad äggvita, vispa lite äggvita från fyllningen 

Arbeta snabbt ihop allt i en matberedare. Tryck ut degen i en smord pajform (30 cm) så den täcker botten och kanten. Nagga noga och ställ kallt ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader,
Pensla pajskalet med vispad äggvita. Ta med resten till fyllningen. 

Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
Fläskfilé 
Fyllning:
2-3 dl riven smakrik ost
8 st körsbärstomater, i halvor 
125 gr ansjovisfilé, gärna Grebbestad, 
3 ägg, använd lite vispad äggvita till att pensla pajdegen med
2 dl matgrädde 
0,5 dl créme fraiche eller yoghurt 
1,5 msk ansjovisspad
1 msk tomatpuré 
1 krm salt Hemskt som är jobbig
1 krm krossad svartpeppar

Skiva löken och stek den på medelvärme tills den mjuknar, ca 5 minuter.
Börja med att knäcka äggen och vispa upp dem
Tillsätt matgrädde, creme fraiche och spad. Lägg i 1 msk tomatpuré, salt och krossad svartpeppar..
Börja med  lägga på osten, sedan löken, ansjovisfilér och slutligen halverade tomater på pajen och häll över äggstanningen.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter eller tills den stannat och har fin färg.
Servera med gräddfil och en god sallad.


måndag 5 augusti 2024

French toast med bär

 Ett måste varje sommar är att laga french toast med bär från trädgården. Det är verkligen sommarlycka!

För 2 person(er)

2 ägg
½ dl mjölk
4 vita franskbrödskivor
100 gr Philadelphiaost naturell
smör till stekning

Till servering:
3 dl färska bär
1 msk socker

Så här gör du:

Blanda bären med sockret i en skål.
Vispa ihop ägg och mjölk i en skål och doppa brödskivorna däri.
Stek dem gyllenbruna i smöret i en stekpanna på båda sidor.
Bred philadelphiaost på den ena skivan och häll över bären. Lägg den andra skivan över och servera direkt.



fredag 2 augusti 2024

Svart vinbärsvinäger

 Svart vinbärsvinäger är ett måste i vår familj. Vi gör den varje sommar. Det har blivit en tradition.Toppen att använda till såser och i matlagning. Vår årliga kalkonmiddag klarar sig inte utan denna vinäger i såsen. Finns det ingen äppelcidervinäger med honung, tillsätt 1 1/2 msk till en liter äppelcidervinäger.



3 - 4 dl mogna rensade svarta vinbär
1 liter äpplecidervinäger med honung

Lägg bären i en skål, häll över vinägern och se till att bären täckts.
Täck med lock eller plastfolie och låt stå ljust i ca 4 - 5 veckor.
Låt bären rinna av i en sil och låt vinägern till slut sila genom ett kaffefilter.
Häll upp på en ren flaska.

Svart Vinbärsbrännvin

 Att göra Svart Vinbärsbrännvin är ett måste i vår familj. Passa på nu när vinbären är som finast. Denna dricks till julbordet varje år. Lätt att göra och så gudomligt god.



5 dl väl mogna Svarta vinbär
Ca 70 cl absolut vodka eller renat brännvin 

Blanda allt i burk med lock. Spriten måste täcka bären. Rör om då och då, låt stå framme tills 14 dagar före jul, sila bort bären och sila brännvinet genom ett kaffefilter. Den har nu fått en helt underbar mörk djupröd färg. Servera snapsen riktigt kall till sillen.

lördag 13 juli 2024

Långbakad asiatisk sidfläsk

Långbakat sidfläsk är så gott att skära i skivor eller i stavar och fylla i bao buns med lite srirachamajonäs, skivad salladslök och picklad chili/ingfära gurka. Det blir inte så starkt som man tror utan mustigt och smakrikt.



Marinering ca 4 timmar
Ugnstemparatur 125 grader
För fyra personer


1 kg sidfläsk med svål

Marinad:
3 msk gochujangpasta (koreansk chilipasta)
3 msk finriven ingefära
2 tsk gouchugaru chiliflingor 
6 st vitlöksklyftor, finhackade
6 msk purjolök, finhackad
1 liten gul lök, finhackad
2 msk brun farin eller muscovadosocker 
1 tsk krossad svartpeppar
1,5 dl japansk soja eller ljus soja


Börja med att skära svålen i ett rutmönster för att marinaden skall kunna tränga ner. Finhacka vitlök, purjolök och gul lök. Blanda ihop det finhackade med resten av ingredienserna. Massera in lite av marinaden på svålsidan så det tränger ner ordentligt. Lägg ner sidfläsket i en plastpåse och häll i resten av marinaden.
Låt stå och marinera i kylskåp i minst 4 timmar eller längre.

Sätt ugnen på 125 grader och ställ in ugnsformen med svålen på sidfläsket ner och med all marinad i mitten av ugnen. Baka sidfläsket ca 3 timmar eller till 75 grader i innertemperatur. Vänd efter halva tiden och låt svålen ligga upp. Ös gärna med marinaden ett par gånger under bakningen.

Låt köttet vila i ugnsfolie ca 20 minuter, skär i skivor eller stavar och servera med bao buns, srirachamajonnäs, kimchi och hackad salladslök!
Njut!

Bao buns

Bao buns är roligt att baka själv. Det tar lite tid men är verkligen värda det. Jättegoda med koreanskt sidfläsk. De går utmärkt att frysa.


20 g jäst
2 dl ljummet vatten
4 - 5 dl vetemjöl
2 msk socker
1 tsk salt
0,5 dl solrosolja eller annan matolja
2 krm bakpulver
2 krm bikarbonat
Lite matolja till pensling.

Börja med att lösa upp jästen i det ljumma vattnet i en degblandare.
Lägg ner socker, salt och olja.
Blanda 4 dl av mjölet med bakpulver och bikarbonat med hjälp av en gaffel.
Häll ner mjölblandningen i väskan. Man kan behöva lägga ner lite mer mjöl om degen känns för lös. 
Arbeta degen på lägsta fart ca 15 minuter. Degen skall vara smidig och glansig, seg och mycket slät. Känn med fingret att den inte är klistrig.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek eller ca 1 timme.

Utbakning:
Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i 24 bitar och forma till bollar.
Kavla ut bollarna tunt, ovalt och avlångt. Pensla på olja på halva delen och vik över. Lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa ca 40 minuter under handduk.

Med bambukorg.
Hetta upp vatten i en kastrull. Lägg i ett ångplåtspapper i varje korg och lägg i 4 st bullar på varje lager. Ställ korgen över det kokande vattnet.
Ånga bullarna över kokande vatten ca 9  minuter. Ta upp och svalna. 
Fyll med önskad fyllning.


tisdag 25 juni 2024

Sega kakan

En lättgjord kaka som man rör ihop för hand. Den får en härlig seghet och en god smak av bittermandeloljan. Om man har en stekpanna av gjutjärn så baka kakan i den. Då blir den ännu godare!




Ugnstemperatur
225 grader.

2 ägg
2 kkp mjöl
2 kkp socker
100 gr smält smör
2 - 3 droppar bittermandelarom
Hackad eller flagnad mandel

Smält smöret i en kastrull och blanda ner resten av ingredienserna försiktigt för hand.. 
Häll smeten i en smord bröad form med avtagbar kant.
Strö hackad mandel över.
Grädda i 225 grader i ca 15- 16 minuter.

1 kkp motsvarar 1,5 dl


lördag 22 juni 2024

Omelett med laxrester

 Idag blev det varmrökt regnbåge till middag. Efteråt steker man skinnet i medelhög värme och skrapar av resterna. Det blir perfekt till omelett. 

Brukar göra likadant med rökt laxskinn. Deta gjorde vi alltid hemma hos mina föräldrar som var fiskhandlare! Det gäller att tillvara på smakerna!


Ett helt skinn från varmrökt regnbåge eller rökt lax
4 ägg
4 msk grädde
Salt och peppar
Ostskivor att lägga på

Stek skinnet med köttsidan nedåt i en stekpanna, skrapa av resterna.
Rör ihop äggen med grädden och häll i stekpannan. Smaka av med salt och peppar.
Rör försiktigt med en stekspade. 

Om man vill kan man lägga på ostskivor och gratinera den i ugnen!


måndag 17 juni 2024

Rabarbersirap

 Denna sirap är perfekt till olika slags drinkar som man vill ha lite mer "sting" i. Vill man ha lite mer färg på sirapen kan man tillsätta några droppar röd karamellfärg.




Rabarbersirap

2 - 3 stjälkar rabarber
3,5 dl vatten
4 dl strösocker
ev. 1/2 tsk atamon, flytande


Skär rabarbern i bitar. Lägg dem i en kastrull med vattnet och sockret. Koka allt i ca 20 minuter på medelvärme. Sila allt i en grovmaskig sil. Ta vara på rabarbern som är kvar och använd till kräm. Blanda ner atamon om man vill förlänga hållbarheten.
Låt sirapen stå kallt i kylen.

Inlagd stekt makrill

 Detta är en rätt som min mamma Wera alltid gjorde när vi hade stekt makrill över. Och makrill är det gott om i havet utanför Göteborg. Gudomligt gott med en knäckemacka till.




4 st makrillfiléer, färska
citron
2 ägg, vispade
½ dl dill, finhackad
2 dl vetemjöl
ströbröd
smör

Börja med att salta och peppra filéerna. Pressa över citron och hackad dill.
Vispa äggen. Vänd först fileen i vetemjöl, sedan i vispat ägg och slutligen i ströbröd.
Stek makrillen i rikligt med smör tills den är genomstekt och har fin färg.
Låt dem kallna.

Lag:
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
½ dl ättikssprit (12%)
10 kryddpepparkorn, krossade
½ dl dill, finhackad
½ rödlök, skivad
½ gullök, skivad

Koka upp lagen (se till att allt löst sig) och tillsätt kryddorna och löken. Låt lagen kallna och lägg sedan i makrillfiléerna. Låt stå minst 5-6 timmar i kylen. Ät och njut!


söndag 19 maj 2024

Kycklingsallad, krämig

En perfekt sallad som blir saftig och god. Kan lagas i förväg och bara serveras när det är dags. Man kan variera vilka grönsaker man vill ha i salladen. Om man vill ha med sig salladen på utflykt är det perfekt att använda fryst majs, då lägger man den frysta majsen precis innan man packar till utflykten. Då håller sig salladen kall länge.



För 6-8 personer

2 st grillade kycklingar 

400 g pasta, farfalle eller penne

2 röda paprikor

400 g majs, gärna fryst

1 st rödlök 

Gräslök, hackad

1 burk soltorkade tomater, ca 150g


Sås:

2,5 dl créme fraîche 

2 dl gräddfil

1,5 dl chilisås, gärna Heinz

1,5 dl majonäs

2 tsk fransk senap

10-12 stänk tabasco

Örtsalt och peppar.


Feta i kuber, att servera i en skål bredvid.


Koka pastan enligt receptet på förpackningen. Skölj av pastan i kallt vatten och låt rinna av i en sil.

Rensa kycklingarna och dela dem i mindre bitar eller kuber.

Skär paprikorna i mindre bitar och skölj av majsen.

Strimla tomaterna. Hacka rödlöken fint.

Blanda ihop allt till såsen. Smaka av med örtsalt och peppar.

Blanda ner pastan i såsen och tillsätt paprika, majs, hackad rödlök, gräslök och soltorkade tomater. Rör om ordentligt. Lägg i kycklingbitarna och rör om igen.

Servera med feta och ett gott bröd.



tisdag 2 april 2024

Shepherd's pie eller Fåraherdens paj

Fåraherdens paj är en härlig och ganska billig rätt som man kan förbereda i god tid och bara ställa in i ugnen när gästerna kommer. Själv tycker jag att det är godast att använda lammfärs i rätten. Jättegott när det gratinerade potatismoset möter den goda köttfärsröran. Maltvinäger finns att köpa i större matbutiker, men det går bra med rödvinsvinäger också. Servera gärna en kall öl till pajen och njut!




Ugnstemperatur 200 grader
6 person(er)

Potatistäcke:
1,2 kg potatis
1,5 dl grädde
2 äggulor eller 1 ägg
1 krm muskotnöt, riven
25 g smör
salt och vitpeppar
1 dl riven ost, gärna Cheddar

Skala potatisen och dela i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Pressa potatisen och blanda ner grädde, smör, ost och vispat ägg.
Smaka av med muskotnöt, salt och vitpeppar.

Köttfärsröra:
500 gr lammfärs eller nötfärs
2 st gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 st morötter
10 cm purjolök
2 st tomater
1 msk kalvfond
1 msk brynt Schalottenlök (Bong)
1 msk HP-sås
2 tsk Worcestershiresås
1 msk soja (Kikkoman)
1 msk röd vinäger eller maltvinäger
Tabasco, några stänk
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
ev. lite vatten
2 dl riven ost, gärna Cheddar 

Börja med att finhacka löken och vitlöken.
Skär de skalade morötterna i 1 cm skivor.
Skär purjolöken i tunna skivor. 
Hacka tomaterna i mindre bitar.
Bryn lök, morötter och purjolök så de mjuknar. 
Bryn färsen tillsammans med de brynta grönsakerna och dela färsen i små bitar med en gaffel tills fin färg.
Tillsätt den hackade tomaterna, fonden, HP-sås, Worcestershiresås, soja, vinäger och tabasco.
Ser det torrt ut, lägg i lite vatten.
Lägg i kryddorna.
Låt koka på svag värme ca 20 minuter. 
Köttfärsröran skall vara ganska torr.
Men se upp så den inte bränner sig. Tillsätt då lite mer vatten.

Smörj en ugnsfast form och fördela köttfärsröran i botten.
Fördela potatismoset över röran. Man kan också spritsa moset över röran.
Strö över osten.
Hit kan man förbereda.

Grädda i 200 grader ca 25- 30 minuter eller tills fin färg.
Servera med inlagd gurka och sallad med halverade tomater.