måndag 21 januari 2019

Syltade apelsinskal

Ett bra sätt att tillvara apelsinskalet som man annars bara slänger är att sylta dem. Jag sparar apelsinskalen i skål tills de blivit tillräcklig många, och när jag fått ihop tillräckligt blötlägger jag dem i vatten. Perfekt att använda till kakor, dessert och dylikt.



6 st goda apelsiner, gärna navelapelsiner
1,5 dl vatten
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Skrubba apelsinerna i hett vatten. Strimla av skalet med en potatisskalare eller zestjärn. Undvik att få med det vita. Lägg skalen i en skål och häll på kallt vatten så det täcker. Låt stå 2-3 dygn och byt vatten ett par gånger. Efter de är färdig blötlagda, häll av vattnet. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten, låt koka 10 minuter. Sila bort vattnet. Koka upp socker, vaniljsocker och vatten. Lägg i skalen och koka på låg värme ca 10 minuter. (de ska vara genomskinliga). Vill man ha torra skal, så häll bort lagen och låt skalen stelna på ett bakplåtspapper. Annars häll lag och skal i en burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar