söndag 27 augusti 2017

Karljohanpaj

Idag var jag ute och gick i skogen och hittade fina Karljohan till paj. Mums!



Ugnstemperatur 200 grader.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gr smör
3 msk kallt vatten
½ tsk salt

Äggvita, vispad

Arbeta snabbt ihop allt i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform (30 cm) så den täcker botten och kanten. Nagga noga och ställ kallt ca 30 min.


Sätt ugnen på 200 grader,
Pensla pajskalet med vispad äggvita.

Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.

Fyllning:
300 gr Karljohan svamp, färsk 
1 gul lök, finhackad
1 pkt bacon (140 gr)
1 msk smör
3 dl riven västerbottenost 

1 tsk timjan
3 ägg
3 dl mjölk
Salt och peppar efter smak


Skiva baconet i 3 cm skivor. Hacka löken. Börja med att lägga ner hackad Karljohan i torr panna, när vattnet dunstat bort, tillsätt smör och lägg i löken och låt allt få fin färg. Lägg över på ett fat. 
Skär baconet i 3 cm bitar. Stek baconet knaprigt. Blanda ner baconet i svampfyllningen.
Fördela svampfyllningen och den rivna osten i det förgräddade pajskalet. 
Krydda med torkad eller färsk timjan.
Vispa ihop ägg, mjölk, salta och peppra. 
Häll över äggsmeten över svamp/ostfyllningen. 
Grädda på nedersta falsen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg. 
Ca 30 minuter i 200 grader. 
Servera med en god sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar