myTaste

myTaste.se

onsdag 14 december 2016

Revbensspjäll med juliga smaker

Saftiga revben är ett måste på julbordet hemma hos oss. Här får de ligga i en julig marinad innan de steks i ugnen.



8 pers.

2 kg tjocka revbensspjäll
2 gula lökar i klyftor
1 dl vatten

Marinad:
4 st vitlöksklyftor
1 st urkärnad chilifrukt, t ex spansk peppar
3 msk riven ingefära
1 ½ dl ljus soja, japansk typ
1 ½ dl juice från apelsin
2 msk fransk senap
5 msk svart vinbärsvinäger eller rödvinsvinäger
2 dl mörk muscovadosocker
5 st kryddpepparkorn
6 st kryddnejlika
1 tsk svartpeppar, krossad
3 st stjärnanis

Hacka vitlök och chili fint.
Lägg det hackade i en kastrull med ingefära, soja, apelsinjuice, fransk senap, vinäger, muscovadosocker, kryddpeppar, kryddnejlika, svartpeppar och stjärnanis.
Lår allt koka ihop ca 15 - 20 minuter. Låt kallna.
Lägg ner revbensspjällen i dubbla plastpåsar och häll över marinaden.
Låt ligga i kylen, minst 4 - 5 timmar.

Sätt ugnen på 150 grader.
Klyfta den gula löken och lägg den i botten på en ugnsfast form och häll på vattnet.
Lägg revbenen på löken med benen uppåt.
Sätt in en stektermometer på det tjockaste stället på revbenen.
Ta vara på marinaden.

Viktigt ! Koka ihop marinaden ca 8 minuter till glaze.
Använd sen den kokta marinaden (glazen) att pensla revbenen med, då och då.
Vänd dem när de kommit upp i temperatur på 40 grader eller efter halva tiden ca 40 minuter.
Total stektid ca 1 ½  timme.
De är klara när de har en innertemperatur på 70 grader på det tjockaste stället eller när benen lossnar lätt.

De kan serveras både varma och kalla.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar