måndag 25 november 2013

Oliv & Svart bönröra

En god röra som passar att bjuda till ett glas champagne eller annat mousserande vin.
Bra är att det inte blir så stark olivsmak på röran, utan den passar de flesta.
Vår hund Emil är galen i röran, så han får alltid några kex.
Jag brukar rosta spiskummin i en torr stekpanna tills den hoppar och sedan mala den i morteln.



Parmesankex, helt beroendeframkallande!


8-10 st. person(er)

2 burkar svarta bönor, 190 gr (Zeta)
1 burk urkärnade Kalamata Oliver, 290 gr (Zeta)
1 tsk rostad spiskummin
1 msk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar
1 dl olivolja

Skölj de svarta bönorna och mixa dem oliver, vitvinsvinäger, vitlök, cayennepeppar, svartpeppar och olivolja till en slät röra.
Servera gärna med Parmesankex, se länk.



tisdag 19 november 2013

Knäckig äpplekaka


Finns det något godare än en god och knäckig äpplepaj! Ta gärna lite syrliga äpplen, då blir den knäckande god.



Härligt, knäckigt och jättegott!

Ugnstemperatur 175 grader

6 äpplen, ca 800 gr                              
150 g smör                                     
3 dl havregryn
2 dl råsocker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver                                  
2 msk mjölk eller grädde 

1 tsk kanel att strö över äpplena


Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret i en större kastrull. Dra av den från plattan.
Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
Skala, kärna ur och skiva äpplena i lite större skivor.
Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Strö lite kanel över.
Fördela smeten över.
Ställ in i ugnen i ca 35 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
Servera med glass eller vaniljvisp. 



Sardellpaj med oliver (Pissaladière)

Sardellpaj med oliver, lök, vitlök och tomat (Pissaladière ) kommer från södra Frankrike. Den kallas även sydfransk pizza. Här har jag gjort en svensk variant på den.




 
 
 
Ugnstemperatur 200 grader

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gr smör
2  msk kallt vatten
1 krm salt

Blanda ihop degen i matberedare eller för hand. Tryck ut degen i en smord pajform ca 30 cm i diameter. Låt stå kallt ca 20 minuter.

Förgrädda pajbottnen ca 8 -10 minuter i 200 grader.
 
Fyllning:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
Sardeller, Zeta 80 gr
1 msk tomatpuré
2,5 dl riven lagrad ost
½ dl soltorkade tomater, hackade
1 dl Kalamata oliver, utan kärna, hackade
3 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
svartpeppar
 
Hacka all lök och stek den mjuk i smör på låg värme.
Lägg ner sardeller och tomatpuré och låt allt smälta ihop.
Fördela fyllningen på pajbottnen.
Fördela den rivna osten, de hackade soltorkade tomaterna och de hackade oliverna på pajbottnen.
Vispa ihop ägg och grädde.
Krydda med lite finkrossad svartpeppar.
Häll äggblandningen över pajen.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Servera med en god sallad och lite gräddfil (blandad med pressad vitlök och hackade soltorkade tomater).
 
 

Tacopaj med feta


En paj med köttfärs och med stora bitar fetaost. Kryddig och matig blir den och passar att serveras både varm eller kall.


 
 
Ugnstemperatur 200 grader
6 person(er)

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gr smör
2  msk kallt vatten
1 krm salt

Blanda ihop degen i matberedare eller för hand. Tryck ut degen i en smord pajform ca 30 cm i diameter. Låt stå kallt ca 20 minuter.

Förgrädda pajbottnen ca 8 -10 minuter i 200 grader.
 
Fyllning:
400 gr nötfärs
1 påse tacokryddor
1 dl salsa, Santa Maria
1 dl vatten
2 dl riven ost
200 gr feta
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
 
Börja med att steka köttfärsen i mindre bitar.
Lägg i tacokryddan och salsan. Häll på vattnet och låt det koka ihop.
Fördela köttfärsröran på pajbottnen. Dela fetan i stora bitar och fördela dem över pajen.
Fördela  den rivna osten på pajen.
Vispa ihop ägg och grädde och häll blandningen över pajen.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Servera med en god sallad och lite extra salsa.
 
 


tisdag 12 november 2013

Montékakor


En god och lättlagad kaka som känns lite lyxig. Det bästa med kakan är man bakar den i den vanliga långpannan i ugnen och sedan bestämmer själv hur man vill skära dem. Kanske till rutor, trekanter eller hur man vill. Och att det blir många kakor.
Här har jag stansat ut runda kakor med hjälp av utstickare.
Sitt namn har den fått från Montéryttarens sadel.

Lyxigt och gott!
 


Sätt ugnen på 200 grader.

Botten:
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
175 gr smör, rumstemperat
Täcke (sadel):
75 gr smör
2 dl socker
1 ½ dl grädde
1 dl sirap
250 gr kokosflingor

Botten: Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner dem i äggsmeten.
Vispa ner det rumsvarma smöret.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en stor långpanna.
Fördela smeten i pannan.
Grädda i 200 grader ca 12 minuter.

Täcke: Blanda alla ingredienser till täcket i en kastrull.
Låt sjuda ca 4 minuter.

Ta ut kakan ur ugnen och fördela kokossmeten över kakan.
Grädda ytterligare ca 9 minuter eller tills fin färg.

Låt svalna och skär kakan i önskad form.



måndag 4 november 2013

Älggryta i crock-pot (Slow cooker) med mustiga och klassiska smaker

Älgkött är fettsnålt och blir mört och gott i en gryta. Köttet köper jag hos Seafood Cash i Mölnlycke.

Här lagar jag älggrytan i min crock-pot, en elektrisk slökokare (temperaturen inne i grytan på steg 1,  ligger mellan 60 - 70 grader).


Det bästa med crock-pot är att den sköter sig själv, och den varsamma behandlingen gör att vitaminer och mineraler bevaras bättre.
Och att man kan lämna hemmet medan grytan lagas. Man blir nästan beroende av crock-poten, så bra är den.

Man skall aldrig lyfta på locket när man startat matlagningen. Då avstannar processen och det tar längre tid.

Använder man grönsaker i grytan, skall de skäras i större bitar. Då blir grönsakerna färdiga samtidigt med köttet.

Chokladen i grytan tillför lite djup i smaken och grädden behövs för att balansera smakerna.

Här visas grytan med alla ingredienser innan man sätter på locket och startar grytan.




6 pers.

1,5 kg älggrytbitar
2 stora morötter
2 stora gula lökar
300 gr rotselleri
4 st. vitlöksklyftor
2 tsk timjan
5 st. enbär, krossade
svartpeppar, finkrossad
4 st. lagerblad
2 msk viltfond
2 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger eller svarta vinbärsvinäger
6 dl rött vin

1 dl grädde
25 gr mörk choklad (70%)
2 msk vinbärsgelé

Börja med att skära köttet i 4 x 4 cm kuber. Skär grönsakerna i större bitar.
Bryn köttet och grönsakerna och lägg ner dem i grytan.
Krydda med timjan, enbär, svartpeppar och lagerblad.
Blanda i viltfond, tomatpuré och balsamvinäger.
Häll över rödvinet så det täcker köttet.
Blanda runt allt och sätt på locket.
Sätt crock-poten på låg värme (steg 1) i 8 timmar.

Efter 8 timmar tillför man grädde, lite choklad och vinbärsgelé.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med extra vinbärsgelé, kokt potatis eller potatismos med lite riven västerbottenost.