lördag 25 maj 2013

Mangosalsa

Detta recept har jag fått från min härliga svägerska Marianne. Om man vill kan man ersätta lite mango med ananasbitar.
Passar perfekt till grillat nu i sommar.




4 person(er)

250 gr fryst mango
1 dl sweet chilisås
½ st pressad citron
1 st lime, det finrivna skalet och pressad saft
1 st finhackad chili

Blanda allt i en skål och låt mangon tina.
Servera till grillat.


tisdag 21 maj 2013

Helstekt grillad kyckling med halloumisallad och grillad aubergine


Vi har i flera år använt Weber kycklinghållare till vår gasgrill från Weber.
Perfekt när man är många eftersom man får plats med två kycklinghållare på grillen.
Först marinerar man kycklingen i marinad med öl eller vitt vin och med valfria färska kryddor.
Sedan sätter man fast kycklingen på behållaren. Nu sköter den sig nästan själv.
Eftersom man inte har kryddorna på kycklingen utan inne i kycklingen är den lätt att tilllaga. (den bränns inte)
Kycklingen blir härligt saftig och god.

Om man vill kan man använda en ölburk som kycklinghållare och fylla med vin eller ha kvar ölet. Sätt då burken med kycklingen i en folieform. Principen är samma.



 

 



1,4 kg färsk kyckling
3 dl vitt vin eller ljust öl
Rosmarin, helst färsk
Timjan, färsk
Oregano, färsk
Persilja, färsk
Dragon
citron
Salt och peppar

Häll vinet eller ölet i en påse, smula sönder kryddorna och salta och peppra i påsen.
Lägg i den färska kycklingen och låt den marinera ca 1 timme.
Ta ut kycklingen och torka av den.
Sila marinaden genom en sil ner i en bunke.
Fyll kycklingens innanmäte med de färska kryddorna.
Fyll innerbehållaren med marinad och sätt fast kycklingen på spettet.
Sätt fast knoppen på toppen av kycklingen.
Fyll på runt om med marinad och pressa över citron.
Grilla på mediumvärme i gasgrill med locket nere och fyll på med marinad i den yttre behållaren några gånger under grillningen av kycklingen.
Kycklingen är klar när termometern visar 80 grader. Ca 45- 50 minuter.

Halloumisallad:
200 gr halloumi
200 gr valfri sallad

Stek hallouimin i rikligt med smör och fördela den över salladen

Grillad aubergine:
1 st aubergine
olja
salt och peppar

Skiva aubergine i 2 cm skivor. Pensla med olja och salta och peppra.
Grilla ca 1 -2 minuter på varje sida.


fredag 10 maj 2013

Tortellini med svampsås och parmachips

Lite italienska toner och smaker passar bra idag, när vi firar att björken slår ut och solen värmer. Vill man ha det helt vegetariskt är det bara att hoppa över parmachipsen.




För två personer(er)


100 gr parmaskinka
250 gr tortellini med spenat och ricotta
200 gr champinjoner
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 vitt vin
1 tsk soja
1 tsk fransk senap
några droppar worchestersås
salt och peppar
paprika i skivor
lite persilja
parmesanost

Börja med att göra parmachipsen så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig värme.
Fördela parmaskinkan på en bakpappersklädd plåt.
Låt dem torka i mitten av ugnen ca 7-8 minuter.
Ta ut dem och låt dem svalna.

Svampsås:
Dela svampen i skivor och stek dem i smör/olja.
Salta och peppra försiktigt.
Strö över mjölet och rör runt.
Häll på grädde, vin och låt koka ihop ett par minuter.
Smaka av med soja, senap och worchestersås.

Servering:
Koka tortellinin efter vad det står på paket.
Häll såsen över tortellinin, strö rikligt med ost över.
Garnera med skivad paprika och persilja.
Smula över parmachipsen.




Pankopanerad torskrygg

Panko är ett japanskt ströbröd som gör att paneringen blir härligt krispig. Finns att köpa i alla större matvarubutiker. Här använder jag den till fisk.
Till dagens fisk serverades grön sparris, skirat smör, hackade mandlar och tunna skivor ost.




För fyra person(er)

4 st torskryggfileér
1 dl mjöl, blandat med salt och peppar
2 st ägg, vispade
Panko Ströbröd


Börja med att vända fiskfiléerna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i pankoströbrödet.
Stek i 50/50 rapsolja och smör. Det ska vara generöst med fett. 
Pannan ska vara ganska het. Lägg inte i för mycket fisk i taget. 
Då blir stekpannan sval igen och det blir svårt att få färg på panaden. 
Tumregel: Täck max 2/3 av stekpannans yta.
Om du är osäker på att fisken är klar, kolla med stektermometer.
Den är klar vid 54 grader

Servera med potatis, gräddfilssås eller remouladsås eller med grön sparris.


onsdag 1 maj 2013

Grön sparris med skirat smör, hackade mandlar och grevéost

Vår och sparris, kan det vara godare! Här kommer sparrisen smaker fram, när den möter den hackade mandel och det skirade smöret. Den lagrade osten tillför lite sälta och en härlig brytning. Något av det godaste jag ätit på länge.........
Vill man kan man strö lite parmachips över sparrisen när man serverar dom.



1 stånd sparris ca 500 gr
vatten, ca 5 dl eller så det täcker
1 tsk salt
2 tsk socker
1 msk pressad citron
75 gr smör
½ dl hackade mandlar
Grevéost eller prästost, långlagrad
svartpeppar

Skölj sparrisen och skär eller bryt av den nedersta, ibland lite träiga biten. Jag brukar bryta av för då går den av precis på rätt ställe – där det träiga slutar.

Koka upp vatten, salt, socker, 25 gr smör och citron. Lägg i sparrisen och låt koka upp, sänk temperaturen och låt sjuda ca 5 - 7 minuter, beroende på tjockleken på sparrisen.
Känn med en provsticka att den är klar, den skall vara mjuk men ha lite motstånd.

Under tiden lägger du 50 gr smör i en stekpanna och smälter smöret. När det har tystnat och fått en lite mörkare färg, lägger man i den hackade mandeln.

Servering:
Lägg den kokta sparrisen på ett fat, häll över mandelsmöret och skiva över ost. Ta några tag på pepparkvarnen över sparrisen och servera.
Gudomlikt gott!!