myTaste

myTaste.se

torsdag 21 februari 2013

Blåbärsgifflar

 
 
Gifflar med blåbär och mandelfyllning är lättbakade och goda till kaffet. Det går utmärkt att använda hallon eller vinbär också.
 
 
 
 
 

 
 
 
24 st
 
150 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
2 krm. salt
2 – 3 msk socker
13 dl mjöl
----------------------------------
1 ½ dl frysta blåbär
1 ägg att pensla med
pärlsocker eller mandelspån
 
Mandelfyllning:
125 gr mandelmassa
75 gr smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
 
Skär mandelmassan och smöret i bitar och kör det i matberedaren. Tillsätt vaniljsockret och kör till en slät massa. Använd gärna spritspåse.
 
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt degen jäsa 30 min.
Dela degen i två halvor. Kavla ut halvan till en rundel, dela i tårtbitar.

Fyll varje del på den breda delen med en klick mandelfyllning och lägg på lite blåbär.
Rulla degbiten från den breda delen och mot spetsen. Se till att spetsen ligger underst.

Jäs ytterligare 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Strö över lite pärlsocker eller mandelspån.
Grädda ca 10 - 12 min i 225 grader.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar