torsdag 15 december 2011

Torsk med härlig räksås


Detta är en rätt som tar lite tid, men det är den absolut värd.  Torsken serveras på en bädd av babyspenat med en härlig räksås över. Man kan förbereda allt och bara sätta in fisken i ugnen när gästerna kommer. Räkorna serveras på rätten när den är klar, annars blir de sega.
Serveras med pressad potatis.



4 pers.

1/4 kg färska räkor, oskalade

600 gr torskfilé
Salt och peppar
citron pressad

Börja med att skala räkorna och spara skalet.
Lägg undan räkorna i kylen. De skall strös över den färdiga rätten.

Räksås:
skalet från de färska räkorna
½ morot
½ schalottenlök
2 st. palsternackor
1 msk smör
2 dl vitt vin
1 dl créme fraiche
1 dl grädde
riven ost
ev. maizena för ljusa såser, till redning

Börja med att fräsa räkskalet i en kastrull i smör.
Tillsätt lök, morot och palsternackor.
Häll på vitt vin, créme fraiche och grädde.
Låt puttra på svag värme ca 10 - 15 minuter.

Häll såsen i ett durkslag och låt rinna av.
Häll såsen i en kastrull och koka ihop den några minuter till.
Om man vill ha den tjockare, tillsätt lite maizena för ljusa såser.


Grön botten:
Babyspenat 80 gr
1  msk smör

Smält smöret i en kastrull och lägg i spenaten och låt steka 1 minut.

Lägg spenaten i botten på en ugnsfast form.
Lägg på fisken.
Salta, peppra och pressa lite citron över.
Häll på räksåsen, (utan räkor)
Strö lite riven ost över.
Grädda i ugnen i ca 200 grader i 15 minuter eller tills fin färg.

Lägg på de färska räkorna och servera med pressad potatis.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar