myTaste

myTaste.se

onsdag 28 december 2011

Äpplen med söt fruktfyllning


En god och lättlagad äppeldessert. Fyllningen kan göras i god tid, men äpplena gröps ur vid tillagning.
Passar perfekt efter en god middag.



Ugnstemperatur 175 grader

4 st stora röda äpplen
50 gr valnötskärnor
125 gr (1,5 dl)strösocker
5 gr (½ tsk) kanel
25 gr (½ dl) russin
6 cl Metaxa eller brandy
20 gr (1 ½ msk) smör, smält
3 cl olivolja
2 msk strösocker/brun farin

Ta ut kärnhuset med en sked från botten på äpplet, ej rakt igenom, (skall bli som en grotta). Skaftsidan skall vara neråt.
Gör fyllningen; blanda hackade nötter, socker, malen kanel och russin i en skål.
Tillsätt Metaxa/brandy och rör om.
Fyll äpplena försiktigt med en sked.
Smält smöret och blanda med olivoljan.
Ställ äpplena på en eldfast form och skeda över smöret/olivoljan och strö över sockret.
Grädda ca 45 - 50 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Känn med sticka att de är klara.
Skeda över smörskyn som blivit i formen på äpplena när de serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar