tisdag 23 augusti 2011

Inlagd stekt makrill

Detta är en rätt som min mamma Wera alltid gjorde när vi hade stekt makrill över. Och makrill är det gott om i havet utanför Göteborg. Gudomlikt gott med en knäckemacka till.



4 st makrillfiléer, färsk
citron
2 ägg, vispade
½ dl dill, finhackad
2 dl vetemjöl
ströbröd
smör

Börja med att salta och peppra filéerna. Pressa över citron och hackad dill.
Vispa äggen. Vänd först fileen i vetemjöl, sedan i vispat ägg och slutligen i ströbröd.
Stek makrillen i rikligt med smör tills den är genomstekt och har fin färg.
Låt dem kallna.

Lag:
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
½ dl ättikssprit (12%)
10 kryddpepparkorn, krossade
½ dl dill, finhackad
½ rödlök, skivad
½ gullök, skivad

Koka upp lagen (se till att allt löst sig) och tillsätt kryddorna och löken. Låt lagen kallna och lägg sedan i makrillfiléerna. Låt stå minst 5-6 timmar i kylen. Ät och njut!

1 kommentar: