myTaste

myTaste.se

fredag 7 januari 2011

Flamberad Ankfile a lá Orange

Anka är ett favorit. Ankfilé med apelsinsås är gudomligt gott. Tänk på att anka måste tillagas på väldigt låg temperatur för att bli saftig och mör. Börja med att göra potatisen i ugnen, när potatisen nästan är färdig börjar man med ankan, man sänker temperaturen till 100 grader i ugnen. Potatisen håller sig varm och ankan kan stå inne i ugnen och bli färdig.


Ugnstemperatur 100 grader.

2 person(er)

1 st ankbröstfilé
timjan
salt och peppar

Sås:
1 apelsin, skal + saft
1 dl vitt vin
4 msk maderiavin
2 dl kycklingbuljong
1 msk apelsinlikör
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk brun farin
1 charlottenlök, hackad
timjan
1 msk smör
Stekspad från ankan
maizena


Sätt ugnen på 100 grader.

Salta och peppra, strö lite timjan över ankan. Skär rutmönster i skinnet.
Stek hastigt bröstet (skinnsidan) på ankfilén i tre till fyra minuter, beroende på storleken på ankan, i en het stekpanna (tillsätt inget fett) och den andra sidan i två minuter. Sätt in en stektermometer och låt den steka färdigt i ugnen på 100 grader tills termometern visar 59 grader med skinnsidan upp (cirka 15-20 minuter). Lägg den i aluminiumfolie med en handuk runt om för att hålla den varm.

Sås:
Strimla av det yttersta gula på apelsinen och pressa apelsinen.


Börja med att hacka löken. Mjukstek den på låg värme i en panna, tillsätt buljong, apelsinsaft och vitt vin. Låt koka ihop i 10 minuter eller tills hälfen återstår. Tillsätt farin, vinäger, likör, maderia och stekspad från ankan. Sila såsen. Smaka av med salt, peppar och timjan. Red av med maizena och tillsätt 1 msk smör för att blanka av såsen.

Flambering:

Om man vill kan man flambera ankfileén när den är klar att serveras. Då häller man några matskedar apelsinlikör (40 procent) över ankan och tänder på. (inte under fläkten). Ta vara på flamberingsspadet från ankan och använd det i såsen.
Servera med hasselbackpotatis eller ugnstekt potatis, gratinerad tomat och gärna med några apelsinklyftor vid sidan om. Garnera med det strimlade apelsinskalet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar