myTaste

myTaste.se

torsdag 13 januari 2011

Bourgongegryta, i ugn eller i crock-pot.

En rätt som kräver lite förarbete, men som sedan sköter sig själv i ugnen eller i crock-poten.
Man kan göra den i god tid innan den skall serveras, bourgongen blir nästan godare då.

Om man vill kan man laga grytan i Crock-Pot (Slökokare). Se nedan:




6 pers.

1 kg fransyska
1 dl mjöl
salt och peppar
1 dl balsamvinäger
300 gr sidfläsk, skuren i mindre bitar
4 gula lökar i klyftor
2 st morötter, i mindre bitar
4 st vitlöksklyftor, finhackad
2 st buljongtärningar
2 msk tomatpuré
2 msk fransk senap
Färsk timjan eller 2 msk torkad
1 flaska rött vin eller mer
4 st lagerblad
6 st hela vitpepparkorn
6 st hela svartpepparkorn

De sista 40 minuterna tillsätter stekt steklök, stekta champinjoner och syltlöken i grytan.

25 st Steklök
200 gr champinjoner
10 st syltlökar

Börja med att skära fransyskan i 4 x 4 cm kuber. 
Vänd köttet (blandat med salt och peppar) i mjölet.
Stek köttet i en het stekgryta och lägg över dem på ett fat.
Häll i balsamvinägern i grytan och låt koka bort hälften. 
Häll vätskan över köttet. Stek all lök, sidfläsket och morötterna.
Lägg köttet och allt det andra stekta i en gryta med lock som tål ugn.
Häll  i vinet, buljongen, kryddorna, tomatpuré och fransk senap i grytan.
Se till att allt är täckt av vinet. Annars ta lite mer rödvin.
Rör om ordentligt.

Crock-Pot:
Här kan man lägga ner allt i crock-poten och lägga på locket.
Ställ in på låg värme i ca 7 timmar.
Lägg ner den stekta löken och de stekt champinjonerna i grytan och låt grytan småkoka 1 timme till på låg värme. Lägg i syltlöken. Klart!

Ugnen:
Ställ in i ugnen på 150 grader minst 1,5 - 2 timmar med lock på grytan.
Under tiden steker man steklöken och champinjonerna, häll lite vitt vin över löken och champinjonerna, låt koka 3-4 minuter.
När det är cirka 40 minuter kvar av kokningen, tillsätter man steklöken, champinjonerna och syltlökarna. Ställ in i ugnen igen.

Servera med pasta, kokt potatis eller med ris.



1 kommentar:

  1. Fullkomligt älskar den här grytan. Däremot tkr jag att det passar bättre med högrev än den dyrare fransyskan. Tack för en fin blog.

    SvaraRadera