myTaste

myTaste.se

torsdag 6 maj 2010

Gör ditt eget vaniljsocker och limesocker.

Jag brukar göra mitt eget vaniljsocker, det blir både godare och fylligare än det köpta. När man har använt vaniljstänger till dessert eller liknande, låter jag dem torka ordentligt. Ett bra sätt att ta tillvara använda vaniljstänger på.



















Så här gör du:

2,5 dl strösocker
2 torkade vaniljstänger, de måste vara riktigt torra.

Dela de torkade vaniljstängerna i bitar.
Blanda allt i en glasburk eller dyligt. Låt stå och dra minst 14 dagar innnan du använder sockret.
Se till att vaniljbitarna inte kommer med när du lite senare använder sockret i tex. sockerkakan.

Om man vill kan man köra sockret i mixern ihop med vaniljbitarna, det blir som riktigt vaniljssocker då.


En annan variant på socker är limesocker. Perfekt att lägga i grädden, cremé fraichen eller strö över färsk frukt, tex jordgubbar.

2,5 dl strösocker
1 lime

Tvätta limen noga. Riv med rivjärn av det yttersta skalet på limen, se till att inget vitt kommer med.
Blanda ner det i sockret och låt stå minst 14 dagar. Doftar underbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar